Hotet från lampan

lampor-i-hemmet.jpg

Lampor och maskiner bidrar till ett varmare klimat på grund av att energin de konsumerar går direkt ut i atmosfären. Området är sedan tidigare relativt outforskat men nu har forskare på Göteborgs universitet kartlagt utsläppen. 

– Det kan gälla uppvärmning eller nedkylning av hus, energi från tvättmaskiner, dammsugare, diskmaskiner, lampor och andra apparater. Detta direkta energiutsläpp har det hittills inte funnits någon siffra på globalt och det har inte heller funnits någon detaljrik kartläggning, säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi på Göteborgs universitet och medlem i FN:s klimatpanel IPCC.  

deliang-chen1.jpg

Deliang Chen.

Det är allmänt känt att industrier och transportmedel har stor betydelse för hur mycket växthusgaser som släpps ut i atmosfären. Något som även påverkar klimatet är maskiner och lampor, men dock inte i samma utsträckning. Nu har Deliang Chen och några forskarkollegor kartlagt nattbelysning via satelliter, studerat befolkningstäthet och analyserat siffror på energiförbrukning. Genom analys av en stor mängd data har man då funnit att maskiner och apparater konsumerar cirka tre gånger så mycket energi som för 50 år sedan. 

– Det motsvarar drygt 10 procent av den globala värmeökningen av växthusgaser under samma period. Men lokalt kan den energikonsumtion som maskiner och lampor står för vara mycket högre och ge upphov till stora lokala temperaturhöjningar, ändrade regnmängder och vindar.

Studien visar att i vissa storstadsområden är energikonsumtionen mycket hög, dessa kallas hot spots. Resultaten ska öppna nya möjligheter för att forska vidare kring påverkan av direkt energianvändning lokalt på jordens klimat. 

– Samtidigt visar studien betydelsen och behovet av att vi alla bidrar till att den direkta energi som släpps ut från apparater minskar.

Källa: Göteborgs universitet

27 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng