Färre kakor för Google

choclate chip-kaka smulas sönder i sex bilder.jpg

Google kommer att fasa ut kakor från tredje part i sin webbläsare Google Chrome. Beskedet kommer samtidigt som Irlands motsvarighet till Datainspektionen granskar Googles reklamverksamheter.

– Användare kräver större integritet som inkluderar transparens, val och kontroll om hur deras data används. Och det står klart att nätets hela ekosystem måste utvecklas för att mäta dessa växande krav, skriver Justin Schuh, chef för Chrome engineering på Google.

Tredjepartskakorna ser dig

Kakor är små textfiler som används för att följa användare när de surfar.

Tredjepartskakor, vars funktion Google nu vill strypa i sin webbrowser Chrome, kommer från sajter som kanske har reklam på en sida som du besöker och alltså inte något som du är i direkt kontakt med och inte den sajt du har i ditt adressfält. 

Beskedet från Google kommer samtidigt som Irlands motsvarighet till Datainspektionen granskar Googles reklamverksamheter och deras tjänst för att i realtid kunna buda på reklamplatser.

GDPR följs inte

Nyligen kom även en rapport från MIT, University College London och Aarhus University, som har undersökt just användningen av kakor. Rapporten antyder att knappt 12 procent av Storbritanniens 10 000 mest besöka webbsidor möter minikraven om medgivande enligt GDPR.

Källa: BBC

16 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng