Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Cirkulärt för Chalmers

Chalmers tekniska högskola arbetar aktivt med att bidra till en cirkulär ekonomi. Förutom att återanvända och återvinna it-utrustning är Chalmers med och driver utvecklingen mot standarder, ställer krav på hållbarhet vid upphandlingar och vill se mer it som tjänst framöver.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 23 januari 2020 digit

– Vi jobbar mycket med hållbarhet eftersom det är en del av vår vision Chalmers för en hållbar framtid. På it-avdelningen har vi satt igång med ganska praktiska åtgärder. Vi arbetar med cirkulär ekonomi, vi ställer höga krav i upphandlingar och arbetar mycket med certifieringar för att enkelt följa upp att vi använder rätt produkter, säger Sofia Nygård, enhetschef it-klient, Chalmers tekniska högskola.

Har du några exempel?

– Jag tänker framförallt på våra datorsalar där vi varje sommar byter ut ungefär en tredjedel av de datorer som används i undervisning och som eleverna använder föra olika uppgifter under studietiden. Det är ungefär 200-400 datorer som vi får hjälp att byta ut och där leverantören dessutom säkerställer att de kommer till användning när de lämnar oss.

– Tidigare hanterades dessa utbyten av två-tre medarbetare från Chalmers samt två sommarvikarier. Nu räcker det med två personer från vårt håll som ordnar med tillgången till våra lokaler, och leverantören gör det stora arbetet.

Vi ställer många krav på partnerskap och att det ska finnas ett aktivt hållbarhetsarbete.

Vad sparar ni på det?

– Vi behöver inte ta in två semesteranställda varje år och jag behöver inte lägga någon tid på det. Jag märker också att det underlättar i min semesterplanering och fler har möjlighet att ta semester när de vill under sommaren.

Du arbetar också med upphandling. Vad händer just nu runt it-produkter?

– Jag tycker att det är väldigt kul att titta på it-marknaden just nu. Det sker väldigt mycket och det har infunnit sig ett stort uppvaknande kring att upphandla hållbart. Jag ser till exempel att det är vanligt med kravställningar på TCO-certifieringar, vilket är superbra eftersom TCO arbetar med att också kontrollera att kravställningen följs upp. Många är dessutom intresserade av att se hur vi på Chalmers arbetar med våra avtal eftersom vi gör det lite annorlunda. Vi ställer många krav på partnerskap och att det ska finnas ett aktivt hållbarhetsarbete. Tillsammans med vår leverantör hjälper vi också till att ställa krav på branschen.

Hur hoppas du att arbetet ser ut om ett par år?

– Jag tror framförallt att köpmodellen kommer att förändras. Jag tror att fler kommer att se inköp av it-utrustning som en tjänst och att den upphandlas utifrån det. I samband med det tror jag att man kommer att titta mycket på standarder för att minimera onödiga tillbehör. USB-c kommer till exempel troligen kunna fungera som laddare för alla datorer och också leda till bättre dockningslösningar. På det stora hela kommer nog de flesta vara mycket noggrannare i sina produktval och säkerställa att produkterna håller en hög kvalitet och bra har ett bra andrahandsvärde.

Rekommenderad läsning

ronald caous snip.JPG
video

Appar underlättar för hemtjänsten i Göteborg

19 okt 2016 digit

10 000 medarbetare i Göteborgs stad kommer snart att göra en stor del av administrationen med hjälp av en smart mobil. Piloten omfattar 700 personer i hemtjänsten där ett antal appar kommer att underlätta.
– Tänk digitalt först och fråga användarna hur de vill jobba, tipsar Ronald Caous, projektledare e-samhället i Göteborgs stad.

snip bjurfors.JPG
video

Bjurfors om att möta 00-generationen

19 okt 2016 digit

Bjurfors är en av Sveriges största mäklare av fastigheter. Kraven på it-avdelningen är solklara: ständig tillgänglighet, kunna jobba var som helst och mobile first. Madelene Johansson, it-chef på Bjurfors, beskriver framtidens utmaningar.

spårvagnWEBB.jpg
video

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

fästingWEBB.jpg
video

Från papper till appar i Kungälv

2 nov 2017 it i vården

I Kungälvs kommun sköts snart all läkemedelshantering helt digitalt. Utmaningarna har varit att hitta lösningar som ger rätt effekt och samtidigt bygga infrastrukturen.

satellit-pa-vag-i-rymden.jpg

Protoner mot cancer

29 maj 2019 digit

Protonstrålar kan bland annat användas till att behandla vissa typer av svåra cancertumörer, men priset och storleken gör att det finns få protonterapianläggningar i världen. Nu har forskare vid Chalmers tekniska högskola kunnat fördubbla energin hos protonstrålar. Genombrottet är viktigt för både protonterapi och för rymdindustrin. 

massa bilddelar utspridda på vitt underlag.jpg
video

Stenas hållbara data

2 dec 2019 digit

Med 70 000 kunder har Stena Recycling ett gyllene läge att driva bolag mot hållbarare tillverkningsprocesser. Att skapa nytta av all den data som bolagen samlar in om sina kunders avfall kommer att vara en central del i arbetet. Det säger Mattias Hermansson, CDO Stena Metall.

IFK_Göteborg_players_(2013).jpg
video

Smart spelat IFK

26 nov 2018 digit

Även fotbollsvärlden anpassar sig till den senaste tekniken. Spelarna i IFK Göteborg har numera GPS-mätare under matcherna, scoutningen sker digitalt och åskådarna handlar öl och korv via mobilen.

 

varbergWEBB.jpg
video

Bäst i väst för Varberg

18 okt 2017 ledarskap

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

vattenverkWEBB.jpg
video

Foab säkrar via molnet

18 okt 2017 digit

Säkerhetsföretaget Foab har kunder med känslig infrastruktur som vattenverk och annan kommunal verksamhet. Nu står bolaget inför utmaningen att integrera säkerhetssystem i privata moln.