Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Cirkulärt för Chalmers

Chalmers tekniska högskola arbetar aktivt med att bidra till en cirkulär ekonomi. Förutom att återanvända och återvinna it-utrustning är Chalmers med och driver utvecklingen mot standarder, ställer krav på hållbarhet vid upphandlingar och vill se mer it som tjänst framöver.

– Vi jobbar mycket med hållbarhet eftersom det är en del av vår vision Chalmers för en hållbar framtid. På it-avdelningen har vi satt igång med ganska praktiska åtgärder. Vi arbetar med cirkulär ekonomi, vi ställer höga krav i upphandlingar och arbetar mycket med certifieringar för att enkelt följa upp att vi använder rätt produkter, säger Sofia Nygård, enhetschef it-klient, Chalmers tekniska högskola.

Har du några exempel?

– Jag tänker framförallt på våra datorsalar där vi varje sommar byter ut ungefär en tredjedel av de datorer som används i undervisning och som eleverna använder föra olika uppgifter under studietiden. Det är ungefär 200-400 datorer som vi får hjälp att byta ut och där leverantören dessutom säkerställer att de kommer till användning när de lämnar oss.

– Tidigare hanterades dessa utbyten av två-tre medarbetare från Chalmers samt två sommarvikarier. Nu räcker det med två personer från vårt håll som ordnar med tillgången till våra lokaler, och leverantören gör det stora arbetet.

Vi ställer många krav på partnerskap och att det ska finnas ett aktivt hållbarhetsarbete.

Vad sparar ni på det?

– Vi behöver inte ta in två semesteranställda varje år och jag behöver inte lägga någon tid på det. Jag märker också att det underlättar i min semesterplanering och fler har möjlighet att ta semester när de vill under sommaren.

Du arbetar också med upphandling. Vad händer just nu runt it-produkter?

– Jag tycker att det är väldigt kul att titta på it-marknaden just nu. Det sker väldigt mycket och det har infunnit sig ett stort uppvaknande kring att upphandla hållbart. Jag ser till exempel att det är vanligt med kravställningar på TCO-certifieringar, vilket är superbra eftersom TCO arbetar med att också kontrollera att kravställningen följs upp. Många är dessutom intresserade av att se hur vi på Chalmers arbetar med våra avtal eftersom vi gör det lite annorlunda. Vi ställer många krav på partnerskap och att det ska finnas ett aktivt hållbarhetsarbete. Tillsammans med vår leverantör hjälper vi också till att ställa krav på branschen.

Hur hoppas du att arbetet ser ut om ett par år?

– Jag tror framförallt att köpmodellen kommer att förändras. Jag tror att fler kommer att se inköp av it-utrustning som en tjänst och att den upphandlas utifrån det. I samband med det tror jag att man kommer att titta mycket på standarder för att minimera onödiga tillbehör. USB-c kommer till exempel troligen kunna fungera som laddare för alla datorer och också leda till bättre dockningslösningar. På det stora hela kommer nog de flesta vara mycket noggrannare i sina produktval och säkerställa att produkterna håller en hög kvalitet och bra har ett bra andrahandsvärde.

23 januari 2020 Uppdaterad 26 november 2020 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

En Lövbeklädd Gavel På Lunds Universitetsbibliotek
video
Ett samarbete med Cisco

Akademiska Hus väljer Webex

31 aug 2020 digit

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.

Tom Motorväg Påväg In Mot En Storstad

Bygg hållbart nu

28 maj 2020 digit

Med befintlig teknik och kända lösningar kan byggsektorn drastiskt minska sina utsläpp av koldioxid. Det visar forskning från Chalmers som utgår från Skanskas klimatkalkyl för riksväg 44.

åtta gula byggbaracker.jpg

Hållbart för Byggpartner

29 apr 2020 digit

För Byggpartner är hållbarhet en viktig faktor i verksamhetens alla delar. Fokus ligger på en effektiv hantering av datorer och mobiler men också hur byggandet kan bli mer klimatneutralt.

massa bilddelar utspridda på vitt underlag.jpg
video

Stenas hållbara data

2 dec 2019 digit

Med 70 000 kunder har Stena Recycling ett gyllene läge att driva bolag mot hållbarare tillverkningsprocesser. Att skapa nytta av all den data som bolagen samlar in om sina kunders avfall kommer att vara en central del i arbetet. Det säger Mattias Hermansson, CDO Stena Metall.

skola-goteborg960640.jpg
video

Göteborg jagar jämlikhet

21 nov 2019 it i skolan

Interaktiva skärmar, whiteboards och projektorer finns i de flesta klassrum, men nivån på tekniken skiljer sig mycket beroende på skola. För att jämna ut skillnaderna behövs en långsiktig budget, hjälp till äldre skolor och en gemensam stor upphandling.

AdobeStock_171767199.jpeg
video

Smarta möten på myndigheter

18 nov 2019 digit

Idag är mer än 60 myndigheter anslutna till den gemensamma satsningen Resfria möten. Nu vill en av initiativtagarna i Sverige införa liknande klimatsmarta möten inom EU.

fisk-hållbarhet.jpg

Gartner hyllar Dell

22 maj 2019 ledarskap

Gartner har prisat Dell Technologies för sitt hållbarhetsarbete. En anledning är Nextwave, projektet där man har som mål att skapa världens första försörjningskedja med havsplast.

lindex-winter-party-collection-47_2.jpg

Virtuella provrum lyfter Lindex

16 okt 2017 digit

Kortare time to market med virtuella provrum för att kunna jobba med mode via videolänk mellan Asien och Sverige, och nära samarbeten mellan designers över stora geografiska avstånd är några resultat av Lindex digitalisering. Samtidigt utvecklas det fysiska mötet i butiken.