Cirkulärt för Chalmers

Chalmers tekniska högskola arbetar aktivt med att bidra till en cirkulär ekonomi. Förutom att återanvända och återvinna it-utrustning är Chalmers med och driver utvecklingen mot standarder, ställer krav på hållbarhet vid upphandlingar och vill se mer it som tjänst framöver.

– Vi jobbar mycket med hållbarhet eftersom det är en del av vår vision Chalmers för en hållbar framtid. På it-avdelningen har vi satt igång med ganska praktiska åtgärder. Vi arbetar med cirkulär ekonomi, vi ställer höga krav i upphandlingar och arbetar mycket med certifieringar för att enkelt följa upp att vi använder rätt produkter, säger Sofia Nygård, enhetschef it-klient, Chalmers tekniska högskola.

Har du några exempel?

– Jag tänker framförallt på våra datorsalar där vi varje sommar byter ut ungefär en tredjedel av de datorer som används i undervisning och som eleverna använder föra olika uppgifter under studietiden. Det är ungefär 200-400 datorer som vi får hjälp att byta ut och där leverantören dessutom säkerställer att de kommer till användning när de lämnar oss.

– Tidigare hanterades dessa utbyten av två-tre medarbetare från Chalmers samt två sommarvikarier. Nu räcker det med två personer från vårt håll som ordnar med tillgången till våra lokaler, och leverantören gör det stora arbetet.

Vi ställer många krav på partnerskap och att det ska finnas ett aktivt hållbarhetsarbete.

Vad sparar ni på det?

– Vi behöver inte ta in två semesteranställda varje år och jag behöver inte lägga någon tid på det. Jag märker också att det underlättar i min semesterplanering och fler har möjlighet att ta semester när de vill under sommaren.

Du arbetar också med upphandling. Vad händer just nu runt it-produkter?

– Jag tycker att det är väldigt kul att titta på it-marknaden just nu. Det sker väldigt mycket och det har infunnit sig ett stort uppvaknande kring att upphandla hållbart. Jag ser till exempel att det är vanligt med kravställningar på TCO-certifieringar, vilket är superbra eftersom TCO arbetar med att också kontrollera att kravställningen följs upp. Många är dessutom intresserade av att se hur vi på Chalmers arbetar med våra avtal eftersom vi gör det lite annorlunda. Vi ställer många krav på partnerskap och att det ska finnas ett aktivt hållbarhetsarbete. Tillsammans med vår leverantör hjälper vi också till att ställa krav på branschen.

Hur hoppas du att arbetet ser ut om ett par år?

– Jag tror framförallt att köpmodellen kommer att förändras. Jag tror att fler kommer att se inköp av it-utrustning som en tjänst och att den upphandlas utifrån det. I samband med det tror jag att man kommer att titta mycket på standarder för att minimera onödiga tillbehör. USB-c kommer till exempel troligen kunna fungera som laddare för alla datorer och också leda till bättre dockningslösningar. På det stora hela kommer nog de flesta vara mycket noggrannare i sina produktval och säkerställa att produkterna håller en hög kvalitet och bra har ett bra andrahandsvärde.

23 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng