AI mot grooming

ungar-ai-grooming.jpg

Bara genom att höra olika röster tror vi oss uppfatta egenskaper hos personer, bland annat ålder. På Högskolan i Gävle forskar nu Sara Skoog Waller kring hur AI framöver kan hitta kännetecken på röstmanipulation. 

– Att titta på åldersinformation i rösten och förställning av rösten är forskning med nya tillämpningsområden och vi tror att det är möjligt att lära dataprogram hitta markörer för att säkrare avgöra, inte bara hur gammal en person är, utan om en person förställer rösten, säger Sara Skoog Waller.

Sara Skoog Wallers fokus i studien har varit på åldersbedömningar och vad det är i rösten som gör att vi anser oss höra vilken ålder personen är i. Kriminella försöker ibland förställa sin röst, bland annat inom grooming där vuxna män som tar kontakt med barn försöker att låta yngre än vad de i själva verket är.

– Det finns många situationer där rösten är den säkraste eller den enda ledtråden till någons identitet, därför är denna forskning viktig, säger Sara Skoog Waller.

Mörk röst upplevs äldre

Att bestämma ålder utifrån röst är inte det lättaste. Personen som talar snabbt upplevs som yngre och den som talar mörkt upplevs som äldre. Men det är inte alltid att dessa premisser stämmer, istället är ordval och röstmelodi bättre kännetecken.

– Vi förknippar olika ord med olika åldrar. Hur fort vi talar är fortfarande viktigt, men inte lika viktigt som orden vi använder. Det stämmer inte att rösten generellt blir mörkare med åldern. Det skiljer sig beroende på kön, hos män kan rösten till och med bli ljusare i äldre ålder, säger Sara Skoog Waller. 

Mer parametrar ökar AI:s möjligheter

Studien kom även fram till slutsatsen att mer säkra bedömare i gärningsmannabeskrivningar inte har mer rätt. Samtidigt är vi mer säkra men mindre korrekta i våra bedömningar av kvinnliga röster, än vad som gäller för män.

Sara Skoog Wallers arbete kommer fortsätta genom att undersöka ytterligare talparametrar såsom röststyrka, instabilitet och heshet. Allt fler åldersrelaterade parametrar leder till bättre möjligheter att med hjälp av AI avgöra om en person förvränger sin röst.

17 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng