Vinst med samlad data

sverige-flagga-data.jpg

Regeringen hoppas att miljarder ska sparas genom en gemensam digital infrastruktur. Därför har man nu beslutat om en förvaltningsgemensam sådan för informationsutbyte och ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen.

 Målet är att medborgarna bara ska behöva uppge information vid ett tillfälle. Det kommer underlätta och  effektivisera myndigheternas arbete. Fullt utvecklad kommer den nya infrastrukturen att kunna leda till årliga samhällsekonomiska nyttor och besparingar i miljardklassen, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Grunddata handlar till exempel om uppgifter i folkbokföringsregistret, näringslivsregistret och fastighetsregistret.

I de två nya strategiska regeringsuppdragen ska man bland annat sätta upp gemensamma byggblock, som ska utveckla myndigheternas hantering och utbyte av data. Det ska exempelvis ske genom tjänster för säker elektronisk adressering mellan myndigheter, överenskommelser kring informationsmodeller och tekniska gränssnitt. De berörda myndigheterna ska under 2020 ha startat sin utveckling av minst tre gemensamma byggblock för informationsutbyte.

DIGG ska leda arbetet med de båda regeringsuppdragen. Lantmäteriet, MSB, Bolagsverket och Skatteverket ska tillsammans etablera det nationella ramverket för grunddata. Domstolsverket, E-hälsomyndigheten, Riksarkivet och Försäkringskassan har i sin tur hand om uppdraget att etablera en gemensam digital infrastruktur för informationsutbyte för alla förvaltningar.

Uppdragen ska slutredovisas senast 31 januari 2021.

Källa: Regeringskansliet

13 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng