Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan intel och voister

En smartare it-nyhetssajt

AR och VR på Erlaskolan

Träffa historiska personer, upplev känslan av praktisk matematik eller att vara flykting i en båt på Medelhavet. Möjligheterna med AR och VR i undervisningen är många och förutom kunskap på ett nytt sätt ger tekniken också känslomässiga insikter.  

Text anne hammarskjöld Foto mostphotos 6 december 2019 it i skolan

– Dagens barn och ungdomar är mer motivationsstyrda än tidigare generationer. Det har sina för- och nackdelar, men vår utmaning är att förhålla oss till det i undervisningen. Med prövoperioden inom VR vill vi utforska möjligheterna för våra lärare att förbättra elevernas lärupplevelse med fler verktyg, säger Oscar Semb Sürüp, rektor på Erlaskolan Östra i Norrköping.

Erlaskolan arbetar för att utveckla elevernas samarbetsförmåga, och undervisningen organiseras bland annat i lärgrupper för att uppnå det. Med elever från förskoleklass till årskurs 9 jobbar skolan sedan länge med digitala lärplattformar och verktyg för lektionsstrukturer. I samarbete med bland annat Intel tar skolan nu nästa steg inom AR och VR.

Tekniken kan på sikt erbjuda nya möjligheter att väcka empati, förståelse, intresse och motivation som ingång till lärande.

– Tekniken kan på sikt erbjuda nya möjligheter att väcka empati, förståelse, intresse och motivation som ingång till lärande.

Tryggt och intressant

Oscar Semb Sürüp framhåller SO och biologi och naturkunskap som ämnesområden där Erlaskolan ser praktiska och känslomässiga fördelar med VR och AR. Som exempel nämner han möjligheterna att visualisera moment i kemiundervisningen och fördelarna med att inte behöva dissekera djur.

– Det finns applikationer som gör det möjligt att besöka historiska platser och sätta sig in i andra människors situation. Till exempel har jag stött på projekt där man kan känna på att vara flykting i på liten båt på Medelhavet. Det är också möjligt att förbereda och följa upp komplicerade och kanske riskfyllda laborationer i en virtuell miljö. Möjligheter för praktisk matematik finns också.

Testar som elevens val

Innan tekniken kan tas i skarp drift som del av ämnesundervisningen utvärderas den noga av en förstelärare och en testklass i årskurs 7. De arbetar med AR och VR inom ramen för elevens val.

– Under våren hoppas och tror vi att det är dags att involvera fler lärare, och införa VR som inslag i undervisningen i något ämne. Det är dock viktigt att lärare känner en egen motivation och trygghet med verktygen och får prova och tänka igenom sin undervisning.

Utmaningar på vägen

Oscar Semb lågupplöst2.jpg

Oscar Semb Sürüp, rektor på Erlaskolan Östra i Norrköping

Oscar Semb Sürüp ser fram mot att bjuda in skolans lärare till kommande inspirationsmöte om VR och AR. Han är övertygad om teknikens möjligheter i undervisningen på lite sikt, men är också medveten om några utmaningar som återstår att lösa.

– I dagsläget finns det framförallt läromedel på engelska men vi vill ändå testa tekniken och hoppas på att det framöver kommer att finnas mer material på svenska, säger Oscar Semb Sürüp.

AR och VR i undervisningen

Dagens uppkopplade elever har ständig tillgång till lärande, både i och utanför skolan. VR och AR ger pedagoger digitala verktyg som väcker intresse och leder till yrkesförberedande färdigheter.

AR och VR erbjuder eleverna möjligheter att:

  • Träna kommunikation, kreativt och logiskt tänkande, och samarbete.
  • Öka sin förståelse för AI och ML.
  • Förbereda sig för livet efter skolan och yrkesutbildningar inom bland annat teknik, kommunikation och it.

Källa: Fostering Innovations and Preparing K-12 Students for the Era of Industry 4.0.

Rekommenderad läsning

barn går ner för trappen i en skola.jpg
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

När AR kom till skolan

3 jul 2019 it i skolan

För många barn och ungdomar innebär AR i undervisningen ett bättre sätt att ta till sig ny kunskap. På Stenkulaskolan i Malmö har lärarna och skolledningen valt att metodiskt väva in AR på lektionerna och de ser många konkreta fördelar. 

barn på skärstad förskola i skogen med digitalt mikroskop.png
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Kod och kryp i förskolan

21 aug 2019 it i skolan

Med hjälp av ett äggformat mikroskop kopplat till en platta kan barnen upptäcka naturen på ett nytt sätt. Skärstads förskola jobbar även med andra digitala verktyg, för att lära barnen grunderna i programmering och att knäcka mattekoden. 

tjej sitter hemma och jobbar vid datorn och pekar mot kameran med lite halvarg min.jpg
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Chromebooks på villkor

8 nov 2019 it i skolan

Elever i fem klasser i Falu kommun fick vars en Chromebook. Som motprestation skulle lärarna undersöka och dokumentera hur just deras användning av det digitala läromedlet påverkade undervisningen. Ett år senare finns det flera tydliga resultat. 

gaming-esport-skola.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

E-sport på schemat

17 jan 2020 it i skolan

Numera finns gymnasieprogram med idrottsprofil e-sport där elever får utbildning i bland annat samarbete, taktik, kost- och näringslära samt mental träning. Kunskaper som elever kan ta med sig oavsett framtida bransch. 

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

jonkoping-skola.jpg

Jönköpings hårda skolsatsning

18 dec 2018 it i skolan

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt.

flicka-som-gor-snoangel.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Så funkar Powerapps i skolan

8 feb 2019 it i skolan

Inför utmaningen att erbjuda kommunens lågstadielärare ett enkelt verktyg för Skolverkets bedömningsstöd i svenska och matematik föll valet på Microsoft Powerapps. Idag används den unika appen i nio skolor i Karlstad och den tar 15 minuter att lära sig.

rygga-med-skolsaker.jpg

Hallands digitala skola

28 mar 2019 it i skolan

Med projektet FDLIS, Framtidens digitala lärande i skolan, vill högskolan i Halmstad skapa ett brett samarbete mellan akademi och sju kommuner med avstamp i handlingsplanen för skolans nationella digitaliseringsstrategi som just presenterats för regeringen.

tjej står med hvuudet in i en griffeltavla med mattetal.jpg

SKL:s plan till regeringen

18 mar 2019 it i skolan

Idag har regeringen tagit emot SKL:s nationella handlingsplan för digitalisering av skolan. I rapporten finns totalt 18 konkreta initiativ som ska ta tillvara digitaliserings möjligheter.