Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Det AI-mogna sjukhuset

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

– AI är en av metoderna vi använder för att kunna ta bättre beslut inom våra kliniska verksamheter, våra operationella verksamheter, och våra finansiella verksamheter. AI är helt enkelt ett verktyg vi använder för att fatta bättre beslut. Om vi samlar och analyserar all information och data som vi fångar om våra patienter och vår organisation kan vi använda datorkraft för att driva våra beslut, säger Chris Donovan, Executive Director of Enterprise Information Management & Analytics på Cleveland Clinic i Ohio, USA.

Vad är analytisk mognad för dig?

– Vårt mål är inte att driva engångsgrejer eller att använda en viss typ av algoritm eller applikation. Vi vill att vi vill vara en analytiskt mogen organisation. Det innebär att inte bara medarbetarna som är bra på data, utan att alla våra medarbetare i hela vår organisation. Det gäller våra läkare, våra beslutsfattare, våra managers och våra analytiker. Det handlar om att ha koll på hur vi kan använda information i form av data för att förändra sättet på vilket vi fattar beslut för hela organisationen.

Vi har nu etablerat ett nytt center för klinisk artificiell intelligens.

Hur övertygar ni hela er organisation att verktygen ni tar fram är bra?

– Genom att fokusera på att leverera nytta och det gör vi genom duktiga användare. Personer som är intresserade i det vi gör och som vi kan hitta ett projekt som vi vill samarbete med dem inom. Och när vi levererar det värdet och kan visa för organisationen vad vi gör, hoppar andra gärna på det vi gör.

Vilket område har ni kommit längst på?

– Jag skulle säga att vi tidigt kom långt i vår operationella applikation. Med det menar jag hur folk färdas genom sjukhuset och att förutspå volymer. Det är ett säkert och lätt sätt att börja med att applicera den här typen av teknik och som inte direkt påverkar den kliniska vården.

Hur kommer Clevland Clinic att utvecklas de närmaste åren?

– Vi har gjort mycket på de operationella och finansiella delarna av våra verksamheter, och vi har nu etablerat ett nytt center för klinisk artificiell intelligens. Jag tror därför att fokus kommer hamna på våra kliniska verksamheter nu framöver.

26 november 2019 Uppdaterad 27 november 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Google, Ai, Hudcancer, En Solstol På En Strand

Googles AI bedömer hudcancer

20 maj 2021 digit

Google har utvecklat en AI som innebär att alla som vill kan undersöka symptom för ovanliga fläckar på huden som skulle kunna vara tecken på hudcancer. Verktyget presenteras på bolagets årliga utvecklarkonferens Google IO.

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Skumhjärta Mot Ljusblå Bakgrund

ML mot långtidscovid

23 mar 2021 digit

För de som drabbas av långtidscovid kan det bli svårt att återgå till ett normalt liv. Nu vill forskare vid Karolinska Institutet och KTH:s MedTechLabs lösa sjukdomens gåta med matematiska beräkningar och maskininlärningsalgoritmer.

Markus Lingman 960640

Så jobbar Årets AI-svensk

1 feb 2021 digit

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att få skräddarsydda behandlingar baserade på vårt unika genom. Det menar Markus Lingman, överläkare i Region Halland som 2020 utsågs till Årets AI-svensk. 

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Mustasch 960640

AI mot cancer

8 dec 2020 digit

Lunds universitet undersöker om AI kan hjälpa till att diagnostisera prostatacancer. En sådan lösning skulle vara till stor hjälp, inte minst eftersom det råder brist på patologer, men det finns fortfarande utmaningar kvar att lösa. 

Giraffunge

Googles djurskydd

19 nov 2020 digit

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.