Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Det AI-mogna sjukhuset

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 26 november 2019 digit

– AI är en av metoderna vi använder för att kunna ta bättre beslut inom våra kliniska verksamheter, våra operationella verksamheter, och våra finansiella verksamheter. AI är helt enkelt ett verktyg vi använder för att fatta bättre beslut. Om vi samlar och analyserar all information och data som vi fångar om våra patienter och vår organisation kan vi använda datorkraft för att driva våra beslut, säger Chris Donovan, Executive Director of Enterprise Information Management & Analytics på Cleveland Clinic i Ohio, USA.

Vad är analytisk mognad för dig?

– Vårt mål är inte att driva engångsgrejer eller att använda en viss typ av algoritm eller applikation. Vi vill att vi vill vara en analytiskt mogen organisation. Det innebär att inte bara medarbetarna som är bra på data, utan att alla våra medarbetare i hela vår organisation. Det gäller våra läkare, våra beslutsfattare, våra managers och våra analytiker. Det handlar om att ha koll på hur vi kan använda information i form av data för att förändra sättet på vilket vi fattar beslut för hela organisationen.

Vi har nu etablerat ett nytt center för klinisk artificiell intelligens.

Hur övertygar ni hela er organisation att verktygen ni tar fram är bra?

– Genom att fokusera på att leverera nytta och det gör vi genom duktiga användare. Personer som är intresserade i det vi gör och som vi kan hitta ett projekt som vi vill samarbete med dem inom. Och när vi levererar det värdet och kan visa för organisationen vad vi gör, hoppar andra gärna på det vi gör.

Vilket område har ni kommit längst på?

– Jag skulle säga att vi tidigt kom långt i vår operationella applikation. Med det menar jag hur folk färdas genom sjukhuset och att förutspå volymer. Det är ett säkert och lätt sätt att börja med att applicera den här typen av teknik och som inte direkt påverkar den kliniska vården.

Hur kommer Clevland Clinic att utvecklas de närmaste åren?

– Vi har gjort mycket på de operationella och finansiella delarna av våra verksamheter, och vi har nu etablerat ett nytt center för klinisk artificiell intelligens. Jag tror därför att fokus kommer hamna på våra kliniska verksamheter nu framöver.

Rekommenderad läsning

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

tre gula batterier mot gul bakgrund.jpg
video

Grönare gruvor med AI

21 nov 2019 digit

Med AI och ny batteriteknik planerar Epiroc att fasa ut gruvindustrins dieseldrift av maskiner. Planen är att miljontals liter diesel om året ska ersättas med batterier. 

soptippshög med blå himmel och moln i bakgrunden.jpg
video

AI för ökad återvinning

26 sep 2019 digit

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

lite å rinner ut i havet med gräsmattor på varje sida.jpg
video

Vattenfall satsar på AI

2 jul 2019 digit

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

skogsbrand.jpg

AI förutser skogsbränder

18 jul 2019 digit

Framöver kan AI göra att vi undviker stora skogsbränder. Det nya verktyget Smart Wildfire Sensor räknar ihop väderdata och sensordata för att se var brandriskerna är som störst och har redan nått en korrekthet på 90 procent. 

folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg
video

Första vågen av autonom lagring

23 maj 2018 digit

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

nalle-ai-rontgen.jpg

Först med AI-röntgen

23 okt 2019 vård

Efter fem års forskning har nu den första patientens röntgenbilder bedömts med hjälp av AI på Danderyds sjukhus. Nästa steg är att AI:n ska bedöma vilken behandling som är bäst för patienten.

flicka-960640.jpg

Dataanalys mot ebola

24 okt 2019 digit

En ny matematisk modell kan göra det enklare att förutse var ebola kommer att bryta ut härnäst. Forskare använder modellen för att analysera data på klimatförändringar, markanvändning, befolkningstillväxt och fattigdom för att upptäcka risker innan de uppstår.