Det AI-mogna sjukhuset

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

– AI är en av metoderna vi använder för att kunna ta bättre beslut inom våra kliniska verksamheter, våra operationella verksamheter, och våra finansiella verksamheter. AI är helt enkelt ett verktyg vi använder för att fatta bättre beslut. Om vi samlar och analyserar all information och data som vi fångar om våra patienter och vår organisation kan vi använda datorkraft för att driva våra beslut, säger Chris Donovan, Executive Director of Enterprise Information Management & Analytics på Cleveland Clinic i Ohio, USA.

Vad är analytisk mognad för dig?

– Vårt mål är inte att driva engångsgrejer eller att använda en viss typ av algoritm eller applikation. Vi vill att vi vill vara en analytiskt mogen organisation. Det innebär att inte bara medarbetarna som är bra på data, utan att alla våra medarbetare i hela vår organisation. Det gäller våra läkare, våra beslutsfattare, våra managers och våra analytiker. Det handlar om att ha koll på hur vi kan använda information i form av data för att förändra sättet på vilket vi fattar beslut för hela organisationen.

Vi har nu etablerat ett nytt center för klinisk artificiell intelligens.

Hur övertygar ni hela er organisation att verktygen ni tar fram är bra?

– Genom att fokusera på att leverera nytta och det gör vi genom duktiga användare. Personer som är intresserade i det vi gör och som vi kan hitta ett projekt som vi vill samarbete med dem inom. Och när vi levererar det värdet och kan visa för organisationen vad vi gör, hoppar andra gärna på det vi gör.

Vilket område har ni kommit längst på?

– Jag skulle säga att vi tidigt kom långt i vår operationella applikation. Med det menar jag hur folk färdas genom sjukhuset och att förutspå volymer. Det är ett säkert och lätt sätt att börja med att applicera den här typen av teknik och som inte direkt påverkar den kliniska vården.

Hur kommer Clevland Clinic att utvecklas de närmaste åren?

– Vi har gjort mycket på de operationella och finansiella delarna av våra verksamheter, och vi har nu etablerat ett nytt center för klinisk artificiell intelligens. Jag tror därför att fokus kommer hamna på våra kliniska verksamheter nu framöver.

26 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng