Skatten utreds

chemicals-960640.jpg

Nu kommer effekter av kemikalieskatten att utredas. Det är Kemikalieinspektionen som ska jämföra produkter före skattens införande och efter, vad gäller bland annat miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel.

– För att kunna skydda människor och miljö mot farliga kemikalier behövs ökad kunskap om effekterna av olika åtgärder. En skatt kan stimulera företag att ersätta farliga ämnen i sina produkter och vi vill undersöka om kemikalieskatten har haft en sådan effekt, säger Erik Gravenfors, strategisk rådgivare vid Kemikalieinspektionen.

Den 1 juli 2017 infördes en kemikalieskatt på viss elektronik med syftet att minska tillgången och utbredningen av farliga flamskyddsmedel. Innan skatten trädde i kraft så köpte Kemikalieinspektionen in ett antal populära datorer och annan elektronik, och nu kommer alltså myndigheten att jämföra produkterna från före skattens införande och efter. 

Kemikalieinspektionen ska även se över om användningen av alternativa flamskyddsmedel utan innehåll av klor, brom eller fosfor ökat.

Studien beräknas vara klar hösten 2020.

Källa: Kemikalieinspektionen

16 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng