Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Internet 50 år

Den 29 oktober 1969 ägde den första kontakten mellan två datorer rum över Arpanet. Det innebar att fröet till ett världsomspännande internet var fött.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 28 oktober 2019 digit

tårta mot blå bakgrund.jpg

– Inte sedan tryckpressen uppfanns har vi upplevt en lika stor förändring av hur information kan spridas. Idag kan vem som helst på jorden nå ut till hela världen, i realtid, med text, ljud, bild och video, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.

Det var via nätet som kallades för Arpanet som en dator på UCLA skickade ett meddelande till en dator på ett annat universitet i Kalifornien, Stanford. Från början var det tänkt att meddelandet skulle innehålla textraden LOGIN men mottagardatorn kraschade och hann bara ta emot LO.

Trots nederlaget hade två datorer den 29 oktober 1969 börjat prata med varandra.

– Precis som med så många andra tekniska innovationer är det militären som till en början driver på utvecklingen. Sovjetunionens satellit Sputnik skrämmer slag på USA, som startar en myndighet för att se till att amerikansk försvarsforskning ska ligga i framkant. Det är på denna myndighet som arbetet med det som ska utvecklas till internet startar, berättar Måns Jonasson.

I början av 90-talet var det fortfarande knaggligt för vanliga användare att kommunicera via det som då hade börjat kallats för internet. Men det skulle det bli ändring på när Tim Berners-Lee, forskare vid kärnforskningslaboratoriet CERN skapade informationsnätverket World wide web, som möjliggjorde länkning av text, bild, och film på internet. Kort därefter föddes de två första webbläsarna Mosaic och Netscape.

Idag har 98 procent av Sveriges hushåll tillgång till internet och mer än nio av tio har en smart telefon.

– Det har redan vält regimer, avsatt företagsledare och påverkat valrörelser, på gott och ont. Om hundra år ser man säkert tillbaka på våra dagar som en verklig brytningstid: den fullständiga demokratiseringen av kommunikation, säger Måns Jonasson.

Milstolpar från internethistorien

 • 1969 – världens första meddelande skickas mellan två datorer på Arpanet, internets föregångare.
 • 1971 – det första e-postmeddelandet skickas.
 • 1989 – Tim Berners-Lee utvecklar World wide web, ett protokoll som gör det möjligt att länka samman information, visa bilder och ljud.
 • 1994 – Carl Bildt skickar ett mejl till Bill Clinton, det första mellan två statsmän.
 • 1996 – Internet utses till Årets julklapp. Communityn Stajlplejs, som senare ska ersättas av Lunarstorm, grundas.
 • 1998 – Hem pc-reformen sjösätts. Många svenska hushåll får då sin första dator och internetanslutning.
 • 1999 – Vi gör oss redo för Milleniumbuggen – men katastrofen uteblir.
 • 2004 – Mark Zuckerberg startar The Facebook för sina medstudenter på Harvard.
 • 2014 – Sveriges första utpräglat digitala museum, Internetmuseum, startas med syftet att spara det svenska digitala kulturarvet och att sprida fördjupad kunskap om nätets historia i Sverige.
 • 2017 – Den världsomspännande rörelsen #metoo börjar med en hashtag

Internet i Sverige 2019

 • 98 procent av Sveriges hushåll har tillgång till internet.
 • 95 procent av svenskarna använder internet.
 • Surfplattan används mest av de i åldrarna 66–75 år.
 • 92 procent av svenskarna har en smartmobil.
 • 54 procent av svenskarna har någon uppkopplad sak hemma, som inte är en dator eller mobil.
 • 7 av 10 använder digitala samhällstjänster, som exempelvis Skatteverket eller tjänster för kollektivtrafik.
 • Bara 24 procent tycker att deras tid på sociala medier är meningsfull.
 • Nära hälften känner oro att storföretag som Google och Facebook ska inkräkta på deras personliga integritet på internet.

Källa: Internetstiftelsen

Senaste nytt

Var är kvinnorna?

28 januari 2021

Andelen kvinnor på teknikutbildningar är numera på rekordnivåer, men det syns inte i teknikbranschen. Idag är snedfördelningen densamma som för drygt 30 år sedan. 

Guide för öppen data

28 januari 2021

Nu lanserar Digg en komplett guide om öppen och delad data i offentlig förvaltning. Förhoppningen är att stödet ska underlätta att arbeta med öppen och datadriven information. 

Sveriges AI-labb

27 januari 2021

Nu lanseras Edge Lab, ett fysiskt labb i Göteborg för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI. Det ska ge Sverige en topposition i Europa inom delen av AI-teknik som kallas decentraliserat lärande och Edge.

Digital skolskjuts

27 januari 2021

I mars öppnar e-tjänsten skolskjuts för vårdnadshavare i Dalarna. Då ska vårdnadshavare till skolskjutsberättigade barn digitalt ansöka om skolskjuts, vilket bland annat ska sänka kostnader och miljöpåverkan.

Whatsapp tappar

26 januari 2021

Whatsapp rasar på nedladdningslistorna samtidigt som meddelandeappar som Signal och Telegram växer. Men den kommande uppdateringen som tros ligga bakom tappet bygger enligt bolaget på en missuppfattning.

Reservdelar till salu

26 januari 2021

Nu kan du köpa reservdelar från datorer som inte kan återanvändas. Det är bolaget Inrego som lanserar den nya produktgruppen, efter att ha konstaterat ett ökat intresse för återbruk av it-utrustning.