Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Internet 50 år

Den 29 oktober 1969 ägde den första kontakten mellan två datorer rum över Arpanet. Det innebar att fröet till ett världsomspännande internet var fött.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 28 oktober 2019 digit

tårta mot blå bakgrund.jpg

– Inte sedan tryckpressen uppfanns har vi upplevt en lika stor förändring av hur information kan spridas. Idag kan vem som helst på jorden nå ut till hela världen, i realtid, med text, ljud, bild och video, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.

Det var via nätet som kallades för Arpanet som en dator på UCLA skickade ett meddelande till en dator på ett annat universitet i Kalifornien, Stanford. Från början var det tänkt att meddelandet skulle innehålla textraden LOGIN men mottagardatorn kraschade och hann bara ta emot LO.

Trots nederlaget hade två datorer den 29 oktober 1969 börjat prata med varandra.

– Precis som med så många andra tekniska innovationer är det militären som till en början driver på utvecklingen. Sovjetunionens satellit Sputnik skrämmer slag på USA, som startar en myndighet för att se till att amerikansk försvarsforskning ska ligga i framkant. Det är på denna myndighet som arbetet med det som ska utvecklas till internet startar, berättar Måns Jonasson.

I början av 90-talet var det fortfarande knaggligt för vanliga användare att kommunicera via det som då hade börjat kallats för internet. Men det skulle det bli ändring på när Tim Berners-Lee, forskare vid kärnforskningslaboratoriet CERN skapade informationsnätverket World wide web, som möjliggjorde länkning av text, bild, och film på internet. Kort därefter föddes de två första webbläsarna Mosaic och Netscape.

Idag har 98 procent av Sveriges hushåll tillgång till internet och mer än nio av tio har en smart telefon.

– Det har redan vält regimer, avsatt företagsledare och påverkat valrörelser, på gott och ont. Om hundra år ser man säkert tillbaka på våra dagar som en verklig brytningstid: den fullständiga demokratiseringen av kommunikation, säger Måns Jonasson.

Milstolpar från internethistorien

 • 1969 – världens första meddelande skickas mellan två datorer på Arpanet, internets föregångare.
 • 1971 – det första e-postmeddelandet skickas.
 • 1989 – Tim Berners-Lee utvecklar World wide web, ett protokoll som gör det möjligt att länka samman information, visa bilder och ljud.
 • 1994 – Carl Bildt skickar ett mejl till Bill Clinton, det första mellan två statsmän.
 • 1996 – Internet utses till Årets julklapp. Communityn Stajlplejs, som senare ska ersättas av Lunarstorm, grundas.
 • 1998 – Hem pc-reformen sjösätts. Många svenska hushåll får då sin första dator och internetanslutning.
 • 1999 – Vi gör oss redo för Milleniumbuggen – men katastrofen uteblir.
 • 2004 – Mark Zuckerberg startar The Facebook för sina medstudenter på Harvard.
 • 2014 – Sveriges första utpräglat digitala museum, Internetmuseum, startas med syftet att spara det svenska digitala kulturarvet och att sprida fördjupad kunskap om nätets historia i Sverige.
 • 2017 – Den världsomspännande rörelsen #metoo börjar med en hashtag

Internet i Sverige 2019

 • 98 procent av Sveriges hushåll har tillgång till internet.
 • 95 procent av svenskarna använder internet.
 • Surfplattan används mest av de i åldrarna 66–75 år.
 • 92 procent av svenskarna har en smartmobil.
 • 54 procent av svenskarna har någon uppkopplad sak hemma, som inte är en dator eller mobil.
 • 7 av 10 använder digitala samhällstjänster, som exempelvis Skatteverket eller tjänster för kollektivtrafik.
 • Bara 24 procent tycker att deras tid på sociala medier är meningsfull.
 • Nära hälften känner oro att storföretag som Google och Facebook ska inkräkta på deras personliga integritet på internet.

Källa: Internetstiftelsen

Senaste nytt

Mer batteritid

7 juli 2020

En ny uppdatering av webbläsaren Google Chrome kan spara timmar av batteritid. Funktionen stänger bland annat av Javascript på flikar som för tillfället inte visas för användaren.

75 milj ton avfall

6 juli 2020

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.

Äkta mat med blockkedja

3 juli 2020

Mat till ett värde av 300 miljarder dollar kan spåras med hjälp av blockkedja och IoT, vilket skulle innebära att livsmedelsindustrin kan spara drygt 100 miljarder dollar om året. Det visar en ny rapport.

KTH mot alzheimer

3 juli 2020

Med hjälp av molekylär AI och machine learning kan mysterierna kring alzheimer och andra hjärnsjukdomar komma närmare en lösning. Metoden ska ge en bättre bild av hjärnan än vad mikroskop ger. Det menar forskare på KTH och Karolinska Institutet.

Fejkappar på Google

2 juli 2020

Google har tagit bort 25 appar med skadlig kod som kapade inloggningsuppgifter till bland annat Facebook. Apparna har över 2,3 miljoner nedladdningar.

Coop kör obemannat

2 juli 2020

Coop testar en egenutvecklad ny tjänst för självscanning och betalning med mobilen. I höst kommer matkedjan även öppna sina första obemannade butiker.