IDC guidar molnresan

tjej-idc-cloud.jpg

Till 2023 kommer 90 procent av alla företag att ha en multicloud-strategi. För att förflytta sig till multicloud bör företag sätta ihop ett digitalt dreamteam, ha styrning, vision och nätverk på plats innan man börjar och vara noga med att förstå molnets utgifter. Det menar Carla Arend på IDC.  

– Vi är nu inne i eran multicloud 2.0. Att det kallas så är på grund av att företag just nu är inne i ett väldigt viktig steg i deras molnresa. Multicloud 1.0 har många snubblat in i, det vill säga att en organisation använder många moln men det var inte nödvändigtvis en strategi från början. I multicloud 2.0 ska kontrollen och styrningen tillbaka till molnstrategin.

– Den första vågen var också ofta baserad på en virtuell infrastruktur, en länk mellan ett on prem privat moln och ett offentligt moln. Hela 53 procent av företagen i Norden gör på det sättet. I 2.0 kör man container-baserat på flera molnplattformar och det är då företag på riktigt kan bli multicloud, eftersom man då omedelbart kan vara i många olika moln och anpassa efter behovet, säger Carla Arend, Senior Program Director på analytikerfirman IDC, på Red Hat Forum i Stockholm.

Multicloud

Multicloud är att använda sig av fler än en leverantör inom samma typ av moln, publikt eller privat. Genom att nyttja fler än ett moln kan man få de fördelar man vill ha, från olika leverantörer. 

Till 2023 tror IDC att 90 procent av världens största företag kommer att ha en multicloud-strategi på plats. Det är en följd av att mognadsgraden i molnet ökar konstant. På frågan om var man befinner sig i sin molnresa svarade i år 20 procent att de är i startfasen där de använder molnet men utan någon specifik strategi. Till 2021 förväntas den siffran gå ner till 6 procent.

– Samtidigt som företagen på andra sidan av spektrat, de som upplever att de optimerar sin molnresa och startade arbetet redan för flera år sedan, kommer att öka. Enligt IDC optimerar 11 procent mot molnet idag men om två år är motsvarande siffra 28 procent. 

– Att vi går mot containrar och mikrotjänster skapar också en ny it-miljö där man kan experimentera mer. Du kan utveckla en idé, sätta upp en prototyp och flytta in den i molnet på bara några timmar, järmfört att men tidigare kunde få vänta på en server i månader. Det innebär att startups kan gå direkt in och störa en marknad och blir globala snabbt, så det gäller för de stora drakarna att hänga med.

Ett digitalt dreamteam 

För att starta resan mot multicloud bör man, enligt Carla Arend, skapa ett digitalt dreamteam, bestående av till exempel operativ chef, utvecklingsansvarig, ekonomichef, it-säkerhetschef, HR-chef och marknadschef. Dessutom gäller det att ha fem saker i åtanke innan man påbörjar flytten.

– Först och främst, nätverket måste vara på plats. Får man inte till nätverket så kommer man inte lyckas med sin molnstrategi. Nummer två är att använda containrar, mikrotjänster och API:er, så datan blir öppen och fri från silos och hårdvara. Sedan gäller det även att inkludera bra sakerna från servertiden, men att de justeras lite. 

– Automation är en annan nyckel. När vi bygger de skalbara miljöerna så kan de inte hanteras manuellt på samma sätt. Och sist men inte minst krävs styrning, det vill säga, vem äger it-miljön och datan och vem är ansvarig för kostnader och bestämmer om vilka moln vi ska in i?

Och vad behövs för att lyckas när med multicloud-strategi?

– Först och främst en vision, varför gör vi flytten och vilken nytta ska det göra? Ha också koll på molnekonomin. Många kunder har problem med att förstå räkningarna de får från molnleverantören. Det behövs också högkvalitativ teknik, vilket ofta är det minsta problemet. Tekniken mognar snabbt och finns därute. Den sista men även svåraste är person- och företagskulturen, hur förändrar vi vårt sätt att arbeta? Här behövs mycket förändringshantering om inte organisationen ska hamna på efterkälken.

17 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng