Hjälper barn med IBD

tjej-idb.jpg

Cirka 60 000 svenskar lever med kronisk tarmsjukdom, IBD. Appen IBD Home hjälper vuxna till proaktiv vård och bättre livskvalitet. Nu finns den också tillgänglig för barn över fyra år.

– Det glädjer mig att barn och ungdomar med IBD nu också kan erbjudas den här tjänsten. För den unga generationen känns det förmodligen än mer naturligt att använda mobilen i kommunikationen med sjukvården. Digitala lösningar, som IBD Home, kan förhoppningsvis också öka patienternas delaktighet i vården av den egna tarmsjukdomen, säger Petter Malmborg, barnläkare och överläkare från Sachsska barn- och ungdomssjukhusets enhet för pediatrisk gastroenterologi och nutrition.

Appen IBD Home erbjuder barn från fyra år med till exempel Crohns sjukdom och Ulcerös kolit tillgång till effektivare vård hemma.

Förebygger skov

Distansmonitorering av IBD, inflammatorisk tarmsjukdom, används redan idag inom den svenska vuxensjukvården men introduceras nu för barn från fyra år och uppåt. Här finns en stor grupp barn som lägger mycket tid på att besöka sjukvården och det påverkar närvaron i skolan och på olika fritidsaktiviteter. Sjukdomen kan också ha stor inverkan på framtida möjligheter att studera, börja arbeta och bilda familj.

Med appen kan användaren göra mätningarna av inflammationsmarkören f-kalprotektin, och att rapportera sina symptom för att med rätt åtgärder på ett tidigt stadium förhindra plågsamma och vårdkrävande skov. Målet är att öka tillgängligheten till vården och förbättra patienternas livskvalitet. Det innebär stora fördelar för patienter, vårdgivare och samhället.

Källa: Telia, Svt

 

21 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldvårdFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng