Devops växer

skateboard-960640.jpg

Devops prioriteras allt mer hos svenska företag. De flesta har redan implementerat en devops-kultur men brist på kunskap och verktyg hindrar önskad utveckling. Det visar en ny global undersökning från Trend Micro. 

Enligt rapporten så arbetar 80 procent av världens företag med devops, eller är igång med att implementera det. Hela 94 procent medger dock att det har uppstått säkerhetsrisker vid genomförandet av devops-projekt, men trots det så svarar 34 procent att de inte konsulterar it-säkerhetsavdelningen varje gång man implementerar nya projekt.

I Sverige är dock säkerhetstänket högre än snittet. Här menar 70 procent av de svarande att de alltid drar in it-säkerhet i devops-projekt, men nästan hälften, 47 procent, menar också att avdelningen behöver involveras ännu mer. Hälften av de deltagande menar också att man behöver få in mer personal med rätt kunskap inom it-säkerhet, för att på riktigt kunna få till en devops-kultur. Anledningen till detta är den ökade komplexiteten.

– För oss är det väldigt viktigt att förstå svenska företags utmaningar och behov för att kunna erbjuda dem rätt vägledning och säkerhetslösningar, säger Johnny Krogsboll, Technical Director Nordic, Trend Micro.

Saknar verktyg

En tredjedel av de svenska respondenterna menar att de inte har de nödvändiga redskapen för att säkra devops-initiativ, och hälften av dem önskar sig verktyg för frekvent övervakning och riskanalys. Exponering av känslig företagsdata anses av de flesta vara den största risken.

– I Sverige är vi snabba att anamma nya arbetssätt och det finns stora fördelar med devops, framför allt om man vill kunna få ut maximal effekt av agila utvecklingsmetoder. Men om denna agilitet innebär risker för it-säkerheten måste man se till att inkludera it-säkerhetsteamet så tidigt som möjligt för att kunna säkra sina devops-aktiviteter och inte utsätta företaget för onödiga säkerhetsrisker, säger Johnny Krogsboll.

I undersökningen, som är gjord av Vanson Bourne på uppdrag av Trend Micro, intervjuades 1 310 it-beslutsfattare i 16 länder, bland annat USA, Japan, Australien och Sverige.

Källa: Trend Micro

9 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng