Det surrar om IoT

tieto-bikupa-hsblivinglab.jpg

Bisamhällen är en förutsättning för pollinering och biologisk mångfald. Nu installerar Tieto en uppkopplad bikupa vid HSB Living Lab i Göteborg. AI och IoT ska bidra till forskning och på sikt underlätta skötseln av bin.

– Vi ser fram emot att välkomna upp till 80 000 nya, surrande hyresgäster i HSB Living Lab. Det ska bli spännande att se hur vi kan lära från det här projektet på längre sikt. På kort sikt vet vi att det kommer att bidra till den lokala biologiska mångfalden samt hjälpa till med pollineringen, och vi märker redan av ett stort intresse från de som bor i HSB Living Lab, säger Madelaine Doufrix, projektkoordinator på HSB Living Lab, där kupan installeras.

Tredje viktigaste djuret

Intresset för biodling i Sverige växer snabbt och den nationella medlemsorganisationen Biodlarna har idag drygt 15 000 medlemmar.

I Sverige finns det drygt 81 000 bisamhällen och bin anses vara det tredje viktigaste djuret inom jordbruket efter nöt och svin. Biodlingen är viktig både för honungsproduktionen och för pollinering av fruktträd, bär, buskar och olika jordbruksgrödor.

De flesta biodlare bedriver småskalig biodling, och cirka ett hundratal gör det yrkesmässigt.

I regeringsförklaringen den 10 september 2019 uttalades att: ”Genom att pollinera växter fyller bin en viktig roll. Nu hotas den. Det krävs åtgärder för att förbättra binas livsmiljö.”

Källa: Tieto

Digital bikupa

Bin och andra pollinerade insekter minskar drastiskt i antal över hela världen och det hotar både pollineringen av olika grödor, som den biologiska mångfalden. För att bidra till forskningen har Tieto skapat en digitaliserad bikupa med uppkopplade sensorer.

– Den digitala lösningen gör att vi lär känna bi-samhällena ännu bättre. Vi kan exempelvis estimera hur många bin som befinner sig i kupan, mäta hur livskraftigt samhället är och hur mycket honung som dras in. Det här är också ett fint sätt att illustrera fördelarna med ett digitaliserat samhälle, och i det här fallet hur digitala lösningar kan skapa ett bättre samhälle för både människor och bin, säger Mikael Ekström, biodlare och digitaliseringsrådgivare på Tieto.

Mäter mängden honung

En första prototyp av den uppkopplade bikupan finns på plats utanför Tietos kontor i Kalmar. Den har sensorer som mäter bibeståndet, mängden honung, luftfuktighet, lufttryck och temperatur i kupan.

Alla mätvärden samlas på Tietos onlineplattform och kan avläsas i realtid på mobil eller dator. I framtiden ska tekniken också kunna upptäcka utbrott av sjukdomar hos bina.

Projektet ska också bidra till ökad förståelse och intresse för biodling bland de boende i fastigheten.

HSB Living Lab ligger på Chalmers campusområde i Göteborg och invigdes hösten 2016. Tieto är it-partner i projektet för att utveckla smarta och innovativa lösningar för morgondagens boende

Källa: Tieto

1 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng