4.0 bygger bättre

burspråk på en byggnadsfasad.jpg

Digitala verktyg och bättre projektplanering kan minska byggkostnaderna med 50 procent. Det visar delresultat från projektet Bygg 4.0 där bland annat Sveriges Allmännytta deltar för att förbättra produktiviteten i byggbranschen.

– Det handlar både om att ändra arbetssätt och att använda de digitala verktyg som finns tillgängliga. Då kan vi verkligen få till en produktivitetsförbättring i byggbranschen. Digitala verktyg i sig själva kommer däremot ge ganska lite mervärde, säger Lars Albinsson, projektledare för Bygg 4.0.

Genom att rita klart före byggstart kan vi bygga billigare, bättre, snabbare.

Varven visar vägen

Genom att inspireras av de digitala verktyg och arbetssätt som används inom varvsindustrin har projektet tagit fram en ny arbetsform, som kallas Bygg 4.0 Projektering.

– Genom att först rita färdigt huset i minsta detalj och sedan provbygga i 3D kan vi verkligen pressa byggpriserna, säger Jonas Högset, chef för fastighets- och boendeenheten på Sveriges Allmännytta.

Skenande byggpriser

Bakgrunden är en rapport från våren 2019 där Sveriges Allmännytta slår fast att byggpriserna ökat med 48 procent på tre år. Samtidigt visar flera rapporter, bland annat från Boverket, att just byggbranschen ligger långt efter andra branscher när det kommer till produktivitet.

Projektet inleddes med en benchmarking med högproduktiva industrier. Varvsindustrin bedömdes tidigt som särskilt intressant på grund av sin produktivitet, höga komplexitet och att fartyg oftast tillverkas i mycket små volymer.

Pilot i Oskarshamn

En nystartad modulhusproducent har med hjälp av Bygg 4.0 installerat en skeppsbyggnadsplattform och även utbildats av skeppsdesigners i processen.

– Vi tror verkligen att Bygg 4.0-projektering kan ge bättre produktivitet. Genom att rita klart före byggstart kan vi bygga billigare, bättre, snabbare och samtidigt minska på de ofantliga mängder användbart byggmaterial som slängs varje år. Det vinner både hyresgäster, byggbolag och miljön på, avslutar Jonas Högset på Sveriges Allmännytta.

Bakom projektet står bland andra Sveriges Allmännytta, Örebrobostäder, Veidekke och Cementa.

Källa: Sveriges Allmännytta

23 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng