Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säker automation hos Boliden

Boliden satsar på automation och nya digitala verktyg för en säkrare och mer produktiv drift, bland annat med hjälp av digitala produktionsrapporter. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 20 augusti 2019 digit

– Utöver att automatisera våra arbetsprocesser så är produktionen vårt fokus, för att få dem så säkra som möjligt, eftersom säkerhet är en väldigt viktig del i vårt arbete, säger Fredrik Hases, it-chef Boliden Garpenberg.

Hur blir det säkrare med automation?

– Det blir säkrare för att vi slipper ha människor i de områdena där det kan vara osäkert i form av avgaser eller fallande stenar. Därför är det viktigt för oss att automatisera de processerna.

Och ni har numera digitaliserade produktionsrapporter?

– Ja, vi försöker digitalisera sättet vi får fram information och data från alla våra olika system. Idag jobbar vi tillsammans med en partner som hjälper oss att ta fram de här rapporterna och de hjälper oss också med att förvalta dem om det blir fel. Det har varit en kul resa att vara med på för det blir väldigt mycket saker man måste tänka på som datakällor och datalager, och det blir mycket ringar på vattnet. Dessutom blir de övriga verksamheterna intresserade och ser vad vi kan göra för dem. Just en sådan enkel sak som en rapport kan vara en drivkraft i en digitaliseringsprocess.

Vad hoppas ni att detta arbete leder till?

– Vi hoppas att det ska bli ännu större fokus på digitalisering så att vi kan skapa processer som verkligen hjälper till med att lyfta bort repetitiva arbetsuppgifter för människor, och att det blir en kulturförändring där vi faktiskt kan nyttja data direkt.

Vad är på gång framöver?

– Vi håller också på att bygga om vår nätverksinfrastruktur för att göra en ännu mer stabil lösning för att kunna bära all den här datan i framtiden och kunna få den produktionssäker. Det blir ett väldigt innovativt projekt som bygger på helt ny teknik och det är väldigt spännande.

Och hur ser produktionen ut om två år?

– Jag tror att vi kommer att arbeta i större team med hjälp av de här digitala hjälpmedlen där vi faktiskt vet och kan fokusera på vad vi behöver göra med hjälp av de digitala beslutsfunktioner som finns på plats.

Rekommenderad läsning

sca-skogsindustri.jpg
video

SD-WAN för SCA

17 jun 2019 digit

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

ventilation-rör.jpg

Data och automation för Roxtec

2 sep 2019 digit

Roxtecs digitala satsning innebär ett ökat fokus på mjukvara, automation och data. För att lyckas i transformationen krävs ny digital kompetens och ett ökat samarbete mellan it och verksamhet.

skog.jpg

Experter på eko

4 jun 2019 digit

Utvecklingen av nya digitala tjänster är en förutsättning för den svenska industrins fortsatta konkurrenskraft. Ett Vinnova-finansierat forskningsprojekt ska hjälpa företag som Komatsu Forest att omvandla data till internationellt eftertraktade mervärden för kunderna.  

flygplan960640.jpg

Preem botar flygskam

3 jul 2019 digit

Preems Green Feed Unit-anläggning ska vara klar 2023. Anläggningen kommer att producera en miljon kubikmeter förnybar diesel och flygbränsle per år vilket innebär att försörjningen av förnybart bränsle till det svenska inrikesflyget kommer att vara tryggad. 

bolidengruva.jpg

Första 5G under jord

12 jul 2019 digit

Telia, Boliden och Ericsson har byggt världens första 5G-nät under jord i Bolidens gruva i Kankberg. Nätet ska användas för att förfina lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift. 

overgangsstalle-gbg.jpg

Nya nyktra Göteborg

13 aug 2019 digit

I Göteborgs hamn har Trafikverket nu börjat använda automatiserade nykterhetskontroller för att komma åt alkohol- och drogpåverkade förare. 

ISO 15926-ssg.jpg

Ett språk för Industri 4.0

22 aug 2019 digit

Svensk industri samarbetar i ett LCDM-projekt, life cycle data management, med målet att hitta lösningar på svensk industriell interoperabilitet. Det Vinnova-finansierade projektet kan innebära stora besparingar för industrin.

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

3d-skrivare-pa-manen.jpg

Månbas i 3D

27 aug 2019 digit

Med månstoft och 3D-skrivare hoppas forskarna kunna skriva ut byggmaterial direkt på månens yta. Målet är att utveckla ett hållbart alternativ till tunga transporter från jorden för framtidens månbasbyggen.