Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Säker automation hos Boliden

Boliden satsar på automation och nya digitala verktyg för en säkrare och mer produktiv drift, bland annat med hjälp av digitala produktionsrapporter. 

– Utöver att automatisera våra arbetsprocesser så är produktionen vårt fokus, för att få dem så säkra som möjligt, eftersom säkerhet är en väldigt viktig del i vårt arbete, säger Fredrik Hases, it-chef Boliden Garpenberg.

Hur blir det säkrare med automation?

– Det blir säkrare för att vi slipper ha människor i de områdena där det kan vara osäkert i form av avgaser eller fallande stenar. Därför är det viktigt för oss att automatisera de processerna.

Och ni har numera digitaliserade produktionsrapporter?

– Ja, vi försöker digitalisera sättet vi får fram information och data från alla våra olika system. Idag jobbar vi tillsammans med en partner som hjälper oss att ta fram de här rapporterna och de hjälper oss också med att förvalta dem om det blir fel. Det har varit en kul resa att vara med på för det blir väldigt mycket saker man måste tänka på som datakällor och datalager, och det blir mycket ringar på vattnet. Dessutom blir de övriga verksamheterna intresserade och ser vad vi kan göra för dem. Just en sådan enkel sak som en rapport kan vara en drivkraft i en digitaliseringsprocess.

Vad hoppas ni att detta arbete leder till?

– Vi hoppas att det ska bli ännu större fokus på digitalisering så att vi kan skapa processer som verkligen hjälper till med att lyfta bort repetitiva arbetsuppgifter för människor, och att det blir en kulturförändring där vi faktiskt kan nyttja data direkt.

Vad är på gång framöver?

– Vi håller också på att bygga om vår nätverksinfrastruktur för att göra en ännu mer stabil lösning för att kunna bära all den här datan i framtiden och kunna få den produktionssäker. Det blir ett väldigt innovativt projekt som bygger på helt ny teknik och det är väldigt spännande.

Och hur ser produktionen ut om två år?

– Jag tror att vi kommer att arbeta i större team med hjälp av de här digitala hjälpmedlen där vi faktiskt vet och kan fokusera på vad vi behöver göra med hjälp av de digitala beslutsfunktioner som finns på plats.

20 augusti 2019 Uppdaterad 21 januari 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

kvinna tittar ointresserat och besviket i kameran.jpg

Missen med RPA

11 dec 2019 digit

Det finns stora förhoppningar bland företag om möjligheterna med RPA och intelligent automation. Samtidigt har nästan 70 procent glömt bort ett av de viktigaste resultaten av effektiv automatisering.

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

tre gula batterier mot gul bakgrund.jpg
video

Grönare gruvor med AI

21 nov 2019 digit

Med AI och ny batteriteknik planerar Epiroc att fasa ut gruvindustrins dieseldrift av maskiner. Planen är att miljontals liter diesel om året ska ersättas med batterier. 

maskinist nere i bolidens gruva står och fjärrstyr en maskin.jpg
video

Bolidens plan för 2024

21 okt 2019 digit

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel.