Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säker automation hos Boliden

Boliden satsar på automation och nya digitala verktyg för en säkrare och mer produktiv drift, bland annat med hjälp av digitala produktionsrapporter. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 20 augusti 2019 digit

– Utöver att automatisera våra arbetsprocesser så är produktionen vårt fokus, för att få dem så säkra som möjligt, eftersom säkerhet är en väldigt viktig del i vårt arbete, säger Fredrik Hases, it-chef Boliden Garpenberg.

Hur blir det säkrare med automation?

– Det blir säkrare för att vi slipper ha människor i de områdena där det kan vara osäkert i form av avgaser eller fallande stenar. Därför är det viktigt för oss att automatisera de processerna.

Och ni har numera digitaliserade produktionsrapporter?

– Ja, vi försöker digitalisera sättet vi får fram information och data från alla våra olika system. Idag jobbar vi tillsammans med en partner som hjälper oss att ta fram de här rapporterna och de hjälper oss också med att förvalta dem om det blir fel. Det har varit en kul resa att vara med på för det blir väldigt mycket saker man måste tänka på som datakällor och datalager, och det blir mycket ringar på vattnet. Dessutom blir de övriga verksamheterna intresserade och ser vad vi kan göra för dem. Just en sådan enkel sak som en rapport kan vara en drivkraft i en digitaliseringsprocess.

Vad hoppas ni att detta arbete leder till?

– Vi hoppas att det ska bli ännu större fokus på digitalisering så att vi kan skapa processer som verkligen hjälper till med att lyfta bort repetitiva arbetsuppgifter för människor, och att det blir en kulturförändring där vi faktiskt kan nyttja data direkt.

Vad är på gång framöver?

– Vi håller också på att bygga om vår nätverksinfrastruktur för att göra en ännu mer stabil lösning för att kunna bära all den här datan i framtiden och kunna få den produktionssäker. Det blir ett väldigt innovativt projekt som bygger på helt ny teknik och det är väldigt spännande.

Och hur ser produktionen ut om två år?

– Jag tror att vi kommer att arbeta i större team med hjälp av de här digitala hjälpmedlen där vi faktiskt vet och kan fokusera på vad vi behöver göra med hjälp av de digitala beslutsfunktioner som finns på plats.

Rekommenderad läsning

pimmWEBB.jpg

Smarta lösningar i svenska gruvor

31 aug 2017 digit

Digitalisering, 5G-nät, och maskiner som rattas ovan jord ska effektivisera svensk gruvdrift och göra den säkrare. Målet är att svenska företag ska gå i bräschen när det kommer till automatisering i branschen.

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg
video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

bolidens-smaltverk.jpg
video

Plattor säker succé i gruvan

13 sep 2018 digit

När Boliden inför plattor i en av sina underjordsgruvor är skiftlagens delaktighet helt avgörande. Tillgången till poddradio 1 300 meter ner i berget har blivit en oväntad ambassadör för digitalisering.

boliden960640.jpg

Bolidens skydd mot hot

29 apr 2019 säkerhet

Norsk Hydro blev tidigare i år hackade av ransomwaret Lockergoga. Boliden, som delvis arbetar i samma bransch, skyddar sig genom att utbilda alla anställda, säkerhetsavdelningen är inblandad vid nya investeringar och det finns alltid en plan B.

sca-skogsindustri.jpg
video

SD-WAN för SCA

17 jun 2019 digit

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

bolidengruva.jpg

Första 5G under jord

12 jul 2019 digit

Telia, Boliden och Ericsson har byggt världens första 5G-nät under jord i Bolidens gruva i Kankberg. Nätet ska användas för att förfina lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift. 

maskinist nere i bolidens gruva står och fjärrstyr en maskin.jpg
video

Bolidens plan för 2024

21 okt 2019 digit

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel. 

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

lite av en röd bil syns på en strand.jpg

Världens snabbaste sensor

17 apr 2019 digit

En optisk nanosensor inkapslad i ett plastmaterial kan vara lösningen för framtidens vätgasbilar. Det är forskare vid Chalmers tekniska högskola som har tagit fram sensorn som även efterfrågas av elnätsbranschen, kemi- och kärnkraftsindustrin och även ska kunna bidra till förbättrad medicinsk diagnostik.