AI mäter AI

ai-mater-ai-scb.jpg

Regeringen har gett Statistiska Centralbyrån, SCB, i uppdrag att kartlägga användningen av AI i företag och offentlig förvaltning, inklusive universitets- och högskolesektorn.

På uppdrag av regeringen har OECD tidigare genomfört en översyn av Sveriges digitala transformation. I deras rapport framgick att svenska företags användning av stora datamängder är relativt låg i en internationell jämförelse.

Brett grepp

Nu får SCB regeringens uppdrag att genom ett brett statistikunderlag belysa variation i användningen av AI och analys av stora datamängder inom och mellan sektorer och branscher, samt faktorer som påverkar användningen.

SCB ska använda AI, i form av textanalys och maskininlärning, för att göra uppskattningar av användningen av AI bland svenska organisationer.

DIGG och Vinnova

I uppdraget ska SCB ha en dialog med Vinnova, DIGG, Tillväxtanalys och SKL och arbetet ska redovisas senast den 30 november 2020.

Digitaliseringsrådet, SCB och Vinnova har också rekommenderat att användningen av AI och analys av stora datamängder i Sverige ska mätas.

Källa: Regeringen

12 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng