Tips från tunga banbrytare

ishtar och tuva.jpg

Ishtar Touailat och Tuva Palm.

Att våga stå upp för sina anställda, vara autentisk och inte tumma på sina värderingar. Det är några av tipsen från entreprenören Ishtar Touailat och styrelseproffset Tuva Palm under ett seminarium under Almedalsveckan.

– Jag ser mig själv som en banbrytare, även om jag kanske inte förstod det när jag började min karriär. Jag tillhörde inte normen och på så sätt kunde jag bidra till ett kreativt klimat, vilket ledde till bättre produkter. Det säger Tuva Palm, entreprenör, styrelseproffs och investerare, under en diskussion om vad som definierar en banbrytare under Almedalsveckan.

Alla har ansvar

Tuva Palm började sin karriär som kompilatorutvecklare. Då var hon den enda kvinnan på sin arbetsplats, och hon beskriver hur igenkänd hon blev på alla stora it-mässor hon besökte. Därefter har en karriär följt som CTO på Nordnet, Director för Consuming & Issuing på Klarna och nu sitter hon, bland annat i styrelsen för Leo Vegas.

För att ha tillräckligt på fötter för att kunna titulera sig banbrytare måste man våga driva förändring, menar Tuva Palm.

– I början av min karriär var jag säker på att jag kom med ett glädjebudskap om jag sa att vi kunde göra något på fem minuter som tidigare tagit fyra timmar. Men det kan i själva verket få medarbetarna i den organisation vars arbetsuppgifter man vill förändra att känna sig dåliga eftersom de kan känna att de borde ha tänkt på det tidigare. Här måste vi våga vara mer accepterande. Jag är själv en följare ibland, men samtidigt måste vi bli bättre på att tänka att alla i organisationen har ett ansvar.

Influensers och hockeyfrillor

På scen finns även Ishtar Touailat, affärsutvecklingschef på Techbuddy och tidigare innovationschef på Tieto, som bland annat har haft uppdrag av Näringsdepartementet att bygga upp ett innovationskontor på Stockholms universitet, med syfte att kommersialisera forskning.

Ishtar Touailat blev i år utsedd till en av Sverige supertalanger av tidningen Veckans affärer för sitt arbete med jämställdhet inom it-branschen.

– För mig är en banbrytare någon som bryter rådande strukturer. Det handlar om att stå upp för och inte tumma på sina värderingar och att man är autentisk och vågar visa sig sårbar. Jag åt lunch med Alexander Bard häromveckan som sa att 2015 influensers är 2020 hockeyfrilla. Det är inte äkta och man måste vara äkta om man vill inspirera och förändra.

Ishtar Touailat upplever att det i startup-kulturen många gånger finns ledare som inte står upp för sina anställda. Precis som Tuva Palm vidhåller Ishtar Touailat att det i det nya företagsklimatet är viktigt att var och en tar ansvar i sin organisation, oavsett roll, men det betyder inte att ledaren inte backar sina anställda när det blåser hårt.

– Vi har genom åren pratat mycket om IQ och EQ men den nya termen är XQ, det vill säga att kunna exekvera och ha förmågan att ta ansvar när man misslyckas och att ledare ställer sig bakom sina anställda, säger Ishtar Touailat.

– Jag vet ett antal startups som har en kultur där chefen inte backar upp och det är inte ett bra företagsklimat, säger Tuva Palm.

Förändring inifrån

Tuva Palm pratar berättar också om hur hon ofta använder sig av Sokrates förlossningsteknik, det vill säga att hjälpa medarbetare att vara en del av en lösning, även om det är ledaren som föreslår det.

– Låt medarbetarna få tid på sig att komma på så mycket av lösningen som möjligt. Det hjälper dem att känna att de äger frågan och att förändring kommer inifrån. Och börja med förändringar där det går snabbt att se resultat. Det här förstås tillsammans med att man har styrelsen med på tåget.

– Du måste ha en extremt solid idé som adderar värde och du måste vara konkret och oerhört disciplinerad när det handlar om innovation. När jag arbetade på Tieto med införandet av AI på sjukhus bad jag medarbetarna att skriva på avtal att de skulle allokera ett visst antal timmar per anställd inom en utsatt tidsperiod. På så sätt försäkrar man sig om att projektet driver framåt, säger Ishtar Touailat.

10 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerLedarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng