Störst på IoT

old-building-wall-with-balconies-bucharest-romania.jpg

I Sverige står smarta fastigheter för över 25 procent av IoT-marknaden som omsätter drygt 20 Mdkr, och har en uppskattad genomsnittlig tillväxttakt på över 10 procent per år de kommande fem åren. En ny rapport visar vilka faktorer som bidrar till utvecklingen.

– Ny teknik driver på en förändring av fastighetsägarnas ekosystem och affärsmodeller. Den nya upplevelseekonomin påverkar även fastighetsbranschen och antingen är fastighetsägarna med och skapar förändringen eller så kommer andra aktörer driva på och att ta del av den nya ekonomin, säger Stefan Trampus, försäljningschef för fastighet på Tele2, som ger ut rapporten Smarta fastigheter: vägen framåt för fastighetsägare.

Tunga trender

Rapporten redovisar ett antal makrotrender och faktorer som bidrar till den ökade efterfrågan på smarta

Den nya upplevelseekonomin påverkar även fastighetsbranschen och antingen är fastighetsägarna med och skapar förändringen eller så kommer andra aktörer driva på och att ta del av den nya ekonomin.

fastigheter. Till exempel att:

  • Dagens hyresgäster ställer högre krav på digitalisering och det finns en större efterfrågan på teknik som höjer livskvaliteten, flexibiliteten och bidrar till ökad hållbarhet.
  • Ny teknik kan innebära kostnadsbesparingar för fastighetsvärdar och ägare genom att informera om när funktioner behöver bytas ut eller uppdateras.
  • Omställningen till smarta och uppkopplade fastigheter genererar data som kan innebära nya möjligheter och intäktsströmmar för fastighetsutvecklare.

Börja smått

Att utveckla lösningar för smarta fastigheter är resursintensivt och kräver skalbarhet för att nå lönsamhet. När det gäller fastighetsvärdar, små som stora, delar rapporten med sig av några rekommendationer för att stärka konkurrenskraften inom området.

Råd till små fastighetsvärdar:

  • Fokusera på nyckelfärdiga standardlösningar som ökar graden av smarthet på fastigheterna.
  • Fokusera på det som är enklast och försök förstå dina hyresgäster och deras olika behov. Börja med smarta lösningar som är enkla att implementera, som digitala lås, laddstationer, och bokningsappar för tvättstuga.

Råd till stora fastighetsvärdar:

  • Tänk stort och anställ talanger inom branschen och utveckla egna lösningar som kan testas och utvecklas på egna projekt.
  • Ingå partnerskap med aktörer som har specialistkunskap.
  • Digitalisera era tjänster och låt it-avdelningen implementera tekniken.
  • Företagsledningen och inte it-avdelningen bör koordinera arbetet och ta ägarskap för att hela företaget är med på förändringsresan.

Om undersökningen

Rapporten har sammanställts under maj och juni, 2019. För rapporten har Northstream genomfört intervjuer med ämnesexperter inom fastighet- och Proptech-branschen, som bland annat består av fastighetsägare, fastighetsvärdar, lösningsleverantörer, hyresgästföreningar, akademiker, och forskare.

 Intervjuerna har kompletterats med research för att bekräfta och komplettera de insamlade intervjuresultaten.

Källa: Tele2

 

 

4 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng