Plugga AI i sommar

ai-plugg.jpg

Under förra året utbildades Finlands befolkning i artificiell intelligens. Nu finns kursen, som är gratis och inte kräver några förkunskaper, även på svenska. 

Under 2018 skapade Helsingfors Universitet och Reaktor en utbildning om AI med målet att göra tekniken förståelig för alla. Sedan i maj finns kursen Elements of AI på svenska och hittills har 170 000 personer gått, eller håller på att gå, utbildningen. 

Elements of AI är en nätutbildning och beskriver grunderna i artificiell intelligens. Utbildningen vänder sig till alla som vill veta vad AI är, vad man kan göra med tekniken, och hur den kan komma att påverka våra liv. För att gå kursen behöver man inte ha några förkunskaper eller vara kunnig i programmering eller matematik. 

Utbildningen kombinerar praktiska exempel med teori och kan göras i takten som man själv behärskar. Sammanlagt tar den cirka 15-20 timmar. Man kan gå kursen som privatperson, egenföretagare eller ta med hela sitt arbetslag. Än så länge har ungefär 120 företag antagit AI-utmaningen. 

Man kan få högskolepoäng för kursen och det går att ansöka om det i efterhand. För att det ska bli möjligt behöver man söka och bli antagen till distanskursen Grunderna i AI vid Linköpings universitet.

Bakom utbildningen Elements of AI står, förutom Helsingfors Universitet och Reaktor, även Linköpings universitet, AI Innovation of Sweden, Peltarion och AI Competence for Sweden.

Källa: Elements of AI 

8 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng