Mjölka med data

ko tittar in i kameran och slickar sig runt munen.jpg

Robotar och big data ska bidra till bättre hälsa men också göra det möjligt för korna att själva välja tid att mjölkas.

– Den nya tekniken öppnar för möjligheter till forskning kring nya parametrar i mjölken för uppföljning av kohälsa och mjölkkvalitet. Vi är glada att kunna erbjuda forskarna dessa resurser, som underlättar och stärker möjligheterna att bedriva forskning i framkant. Dessutom innebär uppgraderingen av utrustningen en väsentlig förbättring av arbetsmiljön för stallpersonalen, säger Rauni Niskanen, dekan vid SLU.

280 kor

Basen i SLU:s forskning och undervisning kring mjölkproduktion finns vid Forskningscentrum Lövsta utanför Uppsala, där det finns en besättning på cirka 280 mjölkkor. Idag mjölkas tre av fyra grupper vid bestämda intervall i en automatisk mjölkningskarusell. I den fjärde gruppen väljer korna själva när de ska mjölkas i en mjölkningsrobot.

Donation från DeLaval

SLU har nu fått en donation från DeLaval som innebär att dagens mjölkningsutrustning ska ersättas med fyra nya mjölkningsrobotar som kan serva hela besättningen. Alla kor kommer därmed att mjölkas och provtas på samma sätt, vilket underlättar jämförelser mellan individer i olika forskningsprojekt. Detta är ett steg framåt för insamlingen och hanteringen av stora datamängder.

Den nya utrustningen har den allra senaste digitala tekniken för mjölkprovtagning, och dataöverföringen och är anpassad till SLU:s eget databassystem. Kringutsrustningen registrerar automatiskt när korna är brunstiga, om de är på väg att utveckla juverinflammation, och om behöver en förändring i utfodringen för rätt energibalans. Installationen görs i höst.

Källa: SLU

5 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng