Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hotet från Amazon

lager-amazon-ygeman1.jpg

Anställda hos Amazon får kissa i flaskor och de hindras från att bilda fackföreningar. Det menar Victor Figueroa, chefsutredare på Internationella Transportarbetarfederationen under ett seminarium under Almedalsveckan. Men energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman välkomnar Amazon, om bolaget tecknar kollektivavtal och följer svenska spelregler. 

– Ur ett arbetarperspektiv bör Sverige vara oroliga för Amazon. Oavsett var i världen bolaget verkar, som USA, Spanien eller Storbritannien, så bryter de mot arbetares rättigheter, säger Victor Figueroa, chefsutredare på Internationella Transportarbetarfederationen.

Det pratas mycket kring Amazons inträde på den svenska marknaden och allt mer talar för att att en entré lär ske under de kommande åren. Det har länge rapporterats om bristande arbetsförhållanden på bland annat företagets fabriker, så en fråga som uppstått är om den svenska modellen kommer kunna hållas intakt ifall Amazon kommer hit.

På plats i Almedalen för att prata om det här var Victor Figueroa och Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister.

Algoritmbaserad produktion

Enligt Victor Figueroa är Amazon besatt av produktivitet och service, på bekostnad av arbetsvillkor. För det första finns rapporter om att Amazon hindrat anställda från att bilda lokala fackförbund, men det mest unika ligger i bolagets användande av teknik. Amazon har cirka 300 000 lagerarbetare och 200 000 robotar som alla styrs av algoritmer. Där finns en standardiserad produktivitetshastighet från lager i USA som man applicerar över hela världen.

– Man ska göra ett visst antal rörelser i timmen. Om man inte sköter sig så genererar systemet automatiskt varningar till de anställda och kan också avsluta anställningskontrakt. Det är personens verktyg som mäter när man jobbar, så de kan inte stanna till och prata med en kollega i någon minut.

– Algoritmen bryr sig inte om du är tjock, smal, gravid, gammal eller ung, utan du ska nå produktivitetsmålen. Det finns vittnesbörd från arbetare som urinerat i flaskor för att de inte hinner gå på toa, då skulle produktiviteten sänkas och personen riskerar att få sparken.

– Om Amazon kommer till Sverige måste vi vara förberedda. Det måste ske en diskussion med fackföreningar och med andra länder där Amazon redan verkar kring vilka delar i deras affärsmodell som kan försvåra arbetsförhållandena i Sverige.

Fackföreningar bör vara redo

Anders Ygeman är lite mer positiv till tanken på Amazon i Sverige. Han menar att Amazon varken är det första eller sista företaget som har skapat sin modell på den globala marknaden, för att sedan komma till Sverige och mötas av en annan tradition.

– Många internationella företag träffar sina första kollektivavtal i Sverige, vilket sedan även sprider sig till andra länder. Det ska vi vara stolta över. Ska man vara verksam i Sverige ska man teckna kollektivavtal, och där är inte Amazon något undantag.

– Den svenska modellen är fortsatt stark och kan absolut stå emot storföretag. Ett nytt exempel är Uniqlo, verksamma i drygt 100 länder, som fick sitt första kollektivavtal i Sverige nyligen.

Vill du att Amazon etablerar sig i Sverige?

– Ja. Svensk fackföreningsrörelse, om de är väl förberedda, kommer att kunna tämja även denna jätte och kanske även hjälpa till att förbättra arbetsvillkoren i andra länder. Att få sparken för att man engagerar sig fackligt eller att man behöver kissa i en flaska är två saker som är olagliga i Sverige. Amazon är välkomna men måste följa spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden, avslutar Anders Ygeman. 

23 juli 2019 Uppdaterad 27 januari 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Person På Ett Av Bolidens Smältverk

Lönsam data för Boliden

23 feb 2021 digit

För att öka lönsamheten har Boliden Smältverk utvecklat en algoritm som ska optimera inköpsprocessen. En AI tränas med en stor mängd data om alltifrån råvarukvalitet till valutakurser och nu handlar det om att hitta den mest relevanta datakombinationen.

Tre Svartvita Kor Titta Rin I Kameran

Ko-sing med sensorer

16 feb 2021 digit

Med maskininlärning kan sensorrobotar, som används vid mjölkning av kor, även användas för att undersöka antalet celler i mjölken. Cellantalet är ett viktigt mått på både juverhälsa och kvalitén på mjölken. 

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Giraffunge

Googles djurskydd

19 nov 2020 digit

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

Fem Svenska Flaggor Hissade

Årets AI-svenskar

3 nov 2020 digit

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Svenska Flaggor Utanför Riksdagen

Krav på datautskott

28 okt 2020 digit

För att Sverige på allvar ska kunna bli bäst i världen inom digitalisering behövs ett data- och digitaliseringsutskott i Riksdagen. Det menar Markus Selin, riksdagsledamot (s), som lagt en motion i frågan.

Kläder Höst AI 960640

AI för mode

27 okt 2020 digit

AI och big data kan innebära en klädindustri med mer kundanpassade produkter och en hållbarare produktion och konsumtion. Det slås fast i en avhandling från Högskolan i Borås.