Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hotet från Amazon

Anställda hos Amazon får kissa i flaskor och de hindras från att bilda fackföreningar. Det menar Victor Figueroa, chefsutredare på Internationella Transportarbetarfederationen under ett seminarium under Almedalsveckan. Men energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman välkomnar Amazon, om bolaget tecknar kollektivavtal och följer svenska spelregler. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 23 juli 2019 digit

lager-amazon-ygeman1.jpg

– Ur ett arbetarperspektiv bör Sverige vara oroliga för Amazon. Oavsett var i världen bolaget verkar, som USA, Spanien eller Storbritannien, så bryter de mot arbetares rättigheter, säger Victor Figueroa, chefsutredare på Internationella Transportarbetarfederationen.

Det pratas mycket kring Amazons inträde på den svenska marknaden och allt mer talar för att att en entré lär ske under de kommande åren. Det har länge rapporterats om bristande arbetsförhållanden på bland annat företagets fabriker, så en fråga som uppstått är om den svenska modellen kommer kunna hållas intakt ifall Amazon kommer hit.

På plats i Almedalen för att prata om det här var Victor Figueroa och Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister.

Algoritmbaserad produktion

Enligt Victor Figueroa är Amazon besatt av produktivitet och service, på bekostnad av arbetsvillkor. För det första finns rapporter om att Amazon hindrat anställda från att bilda lokala fackförbund, men det mest unika ligger i bolagets användande av teknik. Amazon har cirka 300 000 lagerarbetare och 200 000 robotar som alla styrs av algoritmer. Där finns en standardiserad produktivitetshastighet från lager i USA som man applicerar över hela världen.

– Man ska göra ett visst antal rörelser i timmen. Om man inte sköter sig så genererar systemet automatiskt varningar till de anställda och kan också avsluta anställningskontrakt. Det är personens verktyg som mäter när man jobbar, så de kan inte stanna till och prata med en kollega i någon minut.

– Algoritmen bryr sig inte om du är tjock, smal, gravid, gammal eller ung, utan du ska nå produktivitetsmålen. Det finns vittnesbörd från arbetare som urinerat i flaskor för att de inte hinner gå på toa, då skulle produktiviteten sänkas och personen riskerar att få sparken.

– Om Amazon kommer till Sverige måste vi vara förberedda. Det måste ske en diskussion med fackföreningar och med andra länder där Amazon redan verkar kring vilka delar i deras affärsmodell som kan försvåra arbetsförhållandena i Sverige.

Fackföreningar bör vara redo

Anders Ygeman är lite mer positiv till tanken på Amazon i Sverige. Han menar att Amazon varken är det första eller sista företaget som har skapat sin modell på den globala marknaden, för att sedan komma till Sverige och mötas av en annan tradition.

– Många internationella företag träffar sina första kollektivavtal i Sverige, vilket sedan även sprider sig till andra länder. Det ska vi vara stolta över. Ska man vara verksam i Sverige ska man teckna kollektivavtal, och där är inte Amazon något undantag.

– Den svenska modellen är fortsatt stark och kan absolut stå emot storföretag. Ett nytt exempel är Uniqlo, verksamma i drygt 100 länder, som fick sitt första kollektivavtal i Sverige nyligen.

Vill du att Amazon etablerar sig i Sverige?

– Ja. Svensk fackföreningsrörelse, om de är väl förberedda, kommer att kunna tämja även denna jätte och kanske även hjälpa till att förbättra arbetsvillkoren i andra länder. Att få sparken för att man engagerar sig fackligt eller att man behöver kissa i en flaska är två saker som är olagliga i Sverige. Amazon är välkomna men måste följa spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden, avslutar Anders Ygeman. 

Rekommenderad läsning

ia-guld-for-banker.jpg

Bankens bästa affär

17 aug 2018 digit

Med användningen av intelligent automatisering, IA, kan bank- och finanssektorn öka sina globala intäkter med drygt 500 miljarder dollar. För att komma dit behövs helheten robotar, AI och automatisering av affärsprocesser som stödjer verksamhetens affärsmål, enligt en ny rapport.

goteborg-ai.jpg

Göteborg navet för AI

8 feb 2019 digit

Det nationella centret AI Innovation of Sweden har öppnats. Satsningen ska fungera som en motor i det svenska AI-ekosystemet.

leksakståg på en träräls.jpg

Rambolls nya kollega

8 apr 2019 digit

Ramboll använder en algoritm för att underlätta arbetet vid upphandlingar. Arbetsfördelningen blir jämnare och i förlängningen kan alla parter vara mer trygga med att byggnationskraven uppfylls.

skogsbrand.jpg

AI förutser skogsbränder

18 jul 2019 digit

Framöver kan AI göra att vi undviker stora skogsbränder. Det nya verktyget Smart Wildfire Sensor räknar ihop väderdata och sensordata för att se var brandriskerna är som störst och har redan nått en korrekthet på 90 procent. 

svensk ritad flagga med färgklickar.png

Nya departementet invigt

1 apr 2019 digit

Det nya Infrastrukturdepartementet har öppnats. Här ska arbetet med digitalisering, infrastruktur och energi sammanföras och intensifieras.

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

ssc-esrange.jpg
video

Rymden räddar världen

25 jul 2019 digit

En utbyggnad av rymdstationen Esrange skulle innebära att Sverige kan lägga grunden för världsledande utveckling inom AI och även utveckla ett FN-centrum för big data med placering i Norrbotten. Det säger Stefan Gustafsson, strategichef på statliga rymdbolaget SSC. 

riksdagshus-sverige.jpg

Politiker utan AI-koll

19 jun 2019 digit

AI-utvecklingen bidrar till en omfördelning av arbete där människors sysslor blir mer kognitivt krävande. Därför måste politiker ta ett helhetsgrepp kring framtidens arbetsmarknad och lärande. Det menar forskaren Joakim Wernberg i rapporten Människor, maskiner och framtidens arbete.

gammal-telefon.jpg

PTS nya uppdrag

18 jun 2019 digit

Regeringen har gett Post- och telestyrelsen uppdraget att stödja och följa implementeringen av IPv6, det vill säga internetprotokoll version sex. Arbetet ska ske genom insatser riktade till myndigheter, kommuner och regioner.