E-kronans osäkra framtid

gammal svensk tiokrona.jpg (1)

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tycker att Riksbanken saknar beredskap i hur e-kronan skulle klara av ett krisläge. Vice riksbankschef Henry Ohlsson är inte lika bekymrad.

– Jag vill se en riksdagsutredning. Vi kommer att behöva investera hundratals miljoner kronor av skattebetalarnas pengar i nya system. Argumenten för e-krona håller inte, särskilt inte om riksbanken kommer att behöva använda sig av bankerna som mellanhand, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea under ett seminarium i Almedalen.

Annika Winsth vill se en garanti för ett stabilt betalsystem men vice riksbankschef Henry Ohlsson är inte lika bekymrad.

– Det handlar om att ge allmänheten en fordran på centralbanken på ett annat sätt än sedlar. Ibland sker utvecklingsprojekt i offentlig sektor och sedan förfinas det av privata aktörer. Jag är inte orolig över det. Det handlar om att hitta riksbankens roll i betalningssystemet. Den marknaden klarar sig inte själv utan offentliga aktörer.

På frågan om hur Riksbanken tänker på andra aktörer som introducerar betalmedel önskar Henry Ohlsson att allt hade gått snabbare.

– Vi står inför en strukturomvandling de närmaste åren och det kommer att gå fort. Man kan absolut ställa sig frågan om vi kommer hinna men jag tror att betalningar om tio år kommer att se väsentligt annorlunda ut än idag. Utmaningen är att alla ska med, säger vice riksbankschef Henry Ohlsson.

Källa: Deloitte

10 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng