Check Points alla molnskydd

Nästan alla företag använder molnet i någon form. Check Points portfölj Cloud Guard skyddar både privata och publika moln vilket ska hjälpa kunder att säkra sin molnresa och digitala transformation. 

– På Check Point talar vi om molntjänster som en tjänst som är ny för våra kunder och därför kan det området vara lite oklart. Samtidigt ser vi hur kunder omfamnar molntjänster, och lär sig om molnet på ett mycket bättre sätt idag än tidigare. Detta gör dock inte att alla hot och svårigheter försvinner, och det ser förstås olika ut beroende på hur länge man har varit i molnet, säger Arnfinn Strand, Cloud Security Architect Europe, Check Point.

Hur jobbar ni med säkerhetshot i molnet?

– Vi har arbetat med säkerhet i 26 år. När molnet växte fram för drygt fem år sedan såg vi hur gamla hot mixades med nya. Då bestämde vi oss för att skapa nya produkter och också förändra gamla produkter, för att de ska passa i de här nya miljöerna. Både för att skydda våra kunder mot gamla hot, och för att skydda mot de nya typer av hot som exempelvis utnyttjar felkonfigurationer i molntjänsterna och även andra typer av problem som kan uppstå.

Vad är Cloud Guard?

– Cloud Guard är Check Points portfölj av produkter som skyddar i olika molnmiljöer. Det gäller både IaaS-miljöer som Azure och privata moln som VMware NSX eller Cisco ACI. Vi har också en produkt som heter Dome9 för publika molntjänster som lyfter de säkerhetsåtgärder som redan finns i molnet, och ger kunden möjlighet att få bättre synlighet och kontroll av dessa. Den tredje produkten är en SaaS-produkt och skyddar under resan in i SaaS-miljöer såsom exempelvis Office 365 eller Salesforce.

På vilka sätt är dessa lösningar viktiga för kunden?

– Våra kunder genomgår en digital transformation. De måste sköta sina verksamheter snabbare, bättre och billigare för att vara konkurrenskraftiga. Molnet möjliggör detta, och är både snabbt och skalbart. Det ger alla de fördelar som kunder idag behöver och är huvudanledningen till att många väljer molnet. Självklart måste detta val göras på ett säkert sätt. Det är här Check Point kommer in med vår långa erfarenhet i säkerhetsbranschen och på alla plattformar. Vi började som ett företag med fokus på gateway och brandväggar, men nu finns vi i molnet, mobilen, nätverk, och så vidare.

Var är ni och marknaden för molnsäkerhet om tre år?

– Check Points plats kommer vara samma i framtiden som den har varit fram till idag. Vi är ett säkerhetsföretag och kommer aldrig att syssla med något annat. Vi har alltid varit kända för att utveckla marknadsledande säkerhetslösningar och vi kommer att fortsätta med det, så också i molnmiljöer. Jag ser en tydlig trend att kunder idag inte lyfter in all sin serverlast i det publika molnet. Det är inte så de sparar pengar eller blir effektivare, utan snarare blir de snabbare och sparsammare genom att utnyttja tjänster som finns i molnet, såsom databaser, SaaS eller containrar. Bolag som idag omorganiserar och bygger om sina applikationer, bygger dem på ett nytt sätt för att bli snabbare, konkurrenskraftigare och mer kostnadssmarta. Check Points roll handlar om att hjälpa kunden att vara säker på sin molnresa.

Har du tips till kunder som vill vara säkrare i molnet?

– För det första handlar det om att förstå molnet och varför molnet är där. Varför applikationsutvecklare använder molnet, hur den inbyggda säkerheten fungerar, hur de olika verksamheterna inom bolaget ser på säkerhet och hur de prioriterar. Utvecklarna kanske inte har säkerhet som första prioritet utan för dem är hastighet viktigt. För det andra handlar det om att de som ansvarar för säkerheten på bolaget har fri sikt under molnresans gång och att de får en inblick i vad som än händer i de olika molntjänsterna man använder, oavsett om det är privata eller publika moln. Avsaknad av insyn är idag det huvudsakliga problemet för säkerhetsansvariga. Utan den insynen kan de inte hjälpa till att förbättra säkerheten.

2 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng