Drönare som hot

picnic fotat från ovan.jpg

Att drönare numera finns i var och var annans ägo skapar säkerhetsrisker som vi måste börja fundera över, detta menar forskningsföretaget IOActive. 

IOActive, ett forskningsföretag som fokuserar på cybersäkerhet, har utfärdat en varning för de potentiella, ännu osynliga riskerna kring kommersialiseringen av drönare. Enheterna blir allt vanligare och mer funktionella men säkerheten har hamnat på efterkälken.

Företaget menar att om marknaden för drönare fortsätter att växa och lämnas obevakad så kan vi börja se drönare användas som vapen vilket kan innebära faror för samhället. De kan även användas till störningar, likt fallet på Gatwicks flygplats i London. Här menar IOActive att hackade drönare framöver kan komma att attackera medborgare eller trafikkorsningar, bara för att nämna två exempel.

Det finns också integritetsaspekten där drönare har förmågan att fotografera samt spela in ljud och video på platser som annars är omöjliga att nå.

– Allt kan hackas om man vill, men kommersialiseringen av drönarmarknaden gör det alltför lätt. Många av säkerhets- och integritetskonsekvenserna som följer med utvecklingen har inte funderats igenom tillräckligt, säger Cesar Cerrudo, CTO på IOActive.

Cerrudo uppmanar därför tillverkarna av drönare att ta ansvar för produkterna som de marknadsför och säljer.

– Att använda drönare inom militären har varit vanligt i många år. Där har de testats noggrant och byggts med säkerhet i åtanke. Så är inte fallet med kommersiella drönare där fokus istället legat på försäljning och inte säkerhet. Denna attityd måste ändras.

Källa: Infosecurity magazine

13 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng