Sveriges smartaste stad

Linköping är Sveriges smartaste stad, tätt följt av Malmö, Lund och Uppsala. Bland de minst smarta städerna är Eskilstuna, Borås och Jönköping. Det anser respektive stads invånare, enligt rapporten Samhällsbarometern.
– Människornas behov måste alltid stå i centrum av teknikutvecklingen i smarta städer. Omständigheter som ökar trivseln och rörligheten i städerna skapar värdefulla effekter, såsom trygghet och samhörighet. Dessa faktorer är väldigt viktiga för den sociala hållbarheten och för att en stad ska anses som smart fullt ut, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE.
Linköpings smarta näringsliv
Det är teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang, PE, som bett ungefär 3 300 svenskar i Sveriges 20 största städer att kommentera hur väl 35 olika påståenden som beskriver en smart stad, stämmer in på just deras stad.
20 städer i smarthet
1. Linköping 62% smarthet
2. Malmö 62% smarthet
3. Lund 60% smarthet
4. Uppsala 60% smarthet
5. Norrköping 55% smarthet
6. Karlstad 55% smarthet
7. Halmstad 53% smarthet
8. Umeå 53% smarthet
9. Stockholm 52% smarthet
10. Helsingborg 52% smarthet
11. Örebro 52% smarthet
12. Växjö 50% smarthet
13. Västerås 50% smarthet
14. Göteborg 49% smarthet
15. Gävle 49% smarthet
16. Sundsvall 47% smarthet
17. Södertälje 46% smarthet
18. Jönköping 46% smarthet
19. Borås 45% smarthet
20. Eskilstuna 45% smarthet
Linköping hamnar i topp, tätt följt av Malmö, Lund och Uppsala. Linköpingsborna anser bland annat att deras stad har ett brett affärs- och nöjesutbud och flera kunskapskluster.
Eskilstuna innehar sistaplatsen, strax efter Borås och Jönköping.
I undersökningen står trafiken högt i kurs när det handlar om smarthet. 56 procent av svenskarna anser att den stad de bor i är smart och hela 71 procent anser att det är lätt att ta sig fram med cykel i just deras stad.
– Sverige ligger på många sätt i framkant i utvecklingen av smarta städer, vilket höjer svenskarnas förväntningar. Där har vi som samhällsbyggare ett stort ansvar i att möta invånarnas krav och behov. Genom att integrera innovation och digitalisering i stadsplaneringen och i utformningen av våra samhällen kan vi underlätta för svenskarna att leva och bo mer hållbart samtidigt som vi formar samhällen som förenklar deras tillvaro, säger Nicke Rydgren.
Källa: PE
Läs mer om ämnet: