S skärper integritetskrav

hjarta.jpg

Efter debatten om hur appar som samlar in data hur människor rör sig och även sedan säljare vidare informationen, kräver nu Socialdemokraterna en tydlighet i användarvillkoren. Idag är det många som godkänner apparnas villkor utan att förstå vad det innebär.

 Det ska vara enkelt för människor att säga ja eller nej till hur deras uppgifter används, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Socialdemokraterna menar att det i dagsläget är vanligt att personer godkänner användarvillkoren i appar utan att egentligen veta vad det faktiskt innebär och att apparnas villkor ofta är otydliga. Därför vill partiet nu att det ska bli enklare att göra medvetna val hur användarens personliga information tas om hand.

 Jag var chockad över all information som en dejtingsida samlade in på mig. Det ska vara enkelt att veta vilken information som hanteras av sidorna och apparna som vi använder, säger Linus Glanzelius, Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna vill se att:

  • EU skärper kraven på företag som levererar sociala plattformar och andra appar så att medgivande till användarvillkor sker på ett lättbegripligt sätt. Det ska vara enkelt att göra medvetna val om hur personliga data hanteras.
  • Det ska framgå hur företaget kan sälja vidare personlig information till andra företag. Det måste också vara tydligt vilka inställningar som verkligen är nödvändiga för att tjänsten ska fungera och vilka som kan väljas bort.
  • Det ska inte få ske några större förändringar utan att nytt medgivande hämtas in där det tydligt framgår vad ändringen innebär.
  • Standardiserade grundkrav bör införas så att användarvillkoren kan hållas kortare och i större utsträckning hänvisa till avvikelser från grundkraven.

Källa: Socialdemokraterna

9 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng