Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan Arrow och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Orkestrera med Oracle

För att underlätta för verksamheter att hantera sina affärssystem i molnet har Oracle Cloud med färdigpaketerade tjänster för olika branscher, från finans till industri. Och med sitt välkända kodspråk blir molnresan smidig.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 21 maj 2019 digit

– Oracle har gjort det enkelt för företag att göra sin molnresa. De flesta molntjänster innehåller tjänster eller appar, men Oracle har anpassat sina för olika vertikaler, som industri eller finans, vilket gör det oerhört mycket smidigare än att gå över till andra molntjänster som oftast är väldigt generella, säger Göran Berntling, Business Unit Manager på Arrow.

Oracles molntjänst innehåller färdigpaketerade tjänster som gör att företag snabbt kan komma igång. Allt som behövs för att komma igång med att bygga sitt Oracle Cloud är att skapa ett konto och verifierar sina uppgifter.

"Smidigare för verksamheten och för kodaren."

Simon Östling , Lösningsarkitekt, Arrow

– Därefter kan man ta del av de färdiga paket som passar just den verksamhet man arbetar inom, och skala upp tjänsten efter sina behov, med en tydlig kostnadsbild, säger Göran Berntling.

Exempel på färdiga appar som finns är om man behöver hålla uppsikt över transporter eller om man har komplexa inköpsrutiner på företaget. Med Universal Credits, får man dessutom en sorts pott som man kan använda, och som innebär att man kan byta tjänster löpande under sin användningstid, i takt med att behoven förändras.

Koda lätt

Även om Oracles molntjänster kommer med en hel del färdiga funktioner finns alltid behovet av att bygga egna tjänster och automationer för sina verksamheter.

Den interna strukturen i en molntjänst som detta bygge vilar på brukar beskrivas som infrastruktur som kod, det vill säga att hela den tjänsteplattform som man använder byggs upp med hjälp av kod, och sköts sedan automatiskt. Detta kallas för orkestrering.

Orkestrering

Orkestrering innebär att man genom att använda skriptspråk bygger upp mjukvara som sedan sköts automatiskt. Därför är ofta orkestrering synonymt med automation. Det kan handla om att automatisera samordningen av flera program i exempelvis ett affärssystem, som därefter utför en eller flera uppgifter.

Orkestrering är själva grunden i molntjänsten och kan bland annat handla om att bygga upp en lagringsplats. Ett av de vanligaste orkestreringsspråken heter Terraform och det är ramverket som Oracle har valt att använda på sin plattform.

– Många andra leverantörer har sina egna ramverk, vilket kan göra det krångligt att flytta saker mellan moln. Den stora behållningen med att använda Terraform är att många som sysslar med orkestrering kan Terraform, och det blir således betydligt smidigare och effektivare både för verksamheten och för den som ska koda, säger Simon Östling, lösningsarkitekt på Arrow.

Rekommenderad läsning

snip cloetta.JPG
video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

20160615_Atea-26.jpg

Visionen väcker innovationslust i Varberg

26 sep 2016 ledarskap

Virtuella brandmän, robotar inom omsorgen och skolor utan klassrum. Målet för Varbergs kommun är att automatisera  det administrativa arbetet till förmån för mänskliga möten. Den stora utmaningen är trögföränderligheten i offentlig förvaltning, menar Anders Boustedt, kommunens it-chef. 

anna-maria jonas emilsson.JPG
video

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

snip steidel löweberg.JPG
video

Nordiskt perspektiv på VMworld

13 sep 2017 digit

Anna-Maria Löweberg, partnerchef Norden VMware, och Kristine Dahl Steidel, Nordenchef VMware, pratar om årets VMworld, vilka områden som är hetast och vad som kommer vara viktigast i framtiden.

ericsson-trendspaning-robot.jpg

Ericsson: Så blir 2018

18 dec 2017 digit

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild. 

gdpr-25-maj-folk-people.jpg
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Så säkrar du O365

5 mar 2018 säkerhet

Över 90 procent av alla ransomwareattacker sker via mejl. Office 365 har ett inbyggt skydd men för att säkra sig ytterligare behöver det skyddet kompletteras. Nu finns det möjlighet att via Cloud App Security for Office 365 testa om det finns skadlig kod i mejlen.

Umia 960640.jpg

Umia väljer molnet

3 nov 2017 digit

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.

tidaholmWEBB.jpg

Open source i Tidaholm

22 nov 2017 digit

Istället för att uppfinna en egen lösning i varje kommun behövs en plattform för gemensamma erfarenheter. David Olsson, it-chef Tidaholms kommun, ser stora skillnader mellan industrin och kommunal verksamhet.

alphace.jpg

Så fick AlphaCE trådlöst

11 apr 2018 digit

Expansiva utbildningsföretaget AlphaCE behövde en säker och flexibel nätverkslösning till samtliga kontor inom bolaget. Det blev molnbaserade Cisco Meraki.