Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan Arrow och Voister

Orkestrera med Oracle

För att underlätta för verksamheter att hantera sina affärssystem i molnet har Oracle Cloud med färdigpaketerade tjänster för olika branscher, från finans till industri. Och med sitt välkända kodspråk blir molnresan smidig.

– Oracle har gjort det enkelt för företag att göra sin molnresa. De flesta molntjänster innehåller tjänster eller appar, men Oracle har anpassat sina för olika vertikaler, som industri eller finans, vilket gör det oerhört mycket smidigare än att gå över till andra molntjänster som oftast är väldigt generella, säger Göran Berntling, Business Unit Manager på Arrow.

Oracles molntjänst innehåller färdigpaketerade tjänster som gör att företag snabbt kan komma igång. Allt som behövs för att komma igång med att bygga sitt Oracle Cloud är att skapa ett konto och verifierar sina uppgifter.

"Smidigare för verksamheten och för kodaren."

Simon Östling , Lösningsarkitekt, Arrow

– Därefter kan man ta del av de färdiga paket som passar just den verksamhet man arbetar inom, och skala upp tjänsten efter sina behov, med en tydlig kostnadsbild, säger Göran Berntling.

Exempel på färdiga appar som finns är om man behöver hålla uppsikt över transporter eller om man har komplexa inköpsrutiner på företaget. Med Universal Credits, får man dessutom en sorts pott som man kan använda, och som innebär att man kan byta tjänster löpande under sin användningstid, i takt med att behoven förändras.

Koda lätt

Även om Oracles molntjänster kommer med en hel del färdiga funktioner finns alltid behovet av att bygga egna tjänster och automationer för sina verksamheter.

Den interna strukturen i en molntjänst som detta bygge vilar på brukar beskrivas som infrastruktur som kod, det vill säga att hela den tjänsteplattform som man använder byggs upp med hjälp av kod, och sköts sedan automatiskt. Detta kallas för orkestrering.

Orkestrering

Orkestrering innebär att man genom att använda skriptspråk bygger upp mjukvara som sedan sköts automatiskt. Därför är ofta orkestrering synonymt med automation. Det kan handla om att automatisera samordningen av flera program i exempelvis ett affärssystem, som därefter utför en eller flera uppgifter.

Orkestrering är själva grunden i molntjänsten och kan bland annat handla om att bygga upp en lagringsplats. Ett av de vanligaste orkestreringsspråken heter Terraform och det är ramverket som Oracle har valt att använda på sin plattform.

– Många andra leverantörer har sina egna ramverk, vilket kan göra det krångligt att flytta saker mellan moln. Den stora behållningen med att använda Terraform är att många som sysslar med orkestrering kan Terraform, och det blir således betydligt smidigare och effektivare både för verksamheten och för den som ska koda, säger Simon Östling, lösningsarkitekt på Arrow.

21 maj 2019 Uppdaterad 23 augusti 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Träddata bättre i molnet

21 apr 2021 digit

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

Fyra Personer På Skärm I Möte
video
ett samarbete med vmware

Molnkoll på vForum

15 jan 2021 digit

Molnbyten, utveckling och säkerhet i hela it-kedjan är två av ämnena på VMwares digitala event Vforum i februari. Nytt för i år är att Vforum kommer att arrangeras vid tre tillfällen. 

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Aws Säkert Moln Clearstart
video
Ett samarbete mellan AWS och Voister

Moln för publik sektor

23 okt 2020 digit

AWS Clearstart gör att offentlig sektor kan gå in i molnet, utan frågetecken kring Cloud Act eller andra lagar. Med krypteringsnycklar och automatiserad installation ska flytten säkras och förenklas.