Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Den (o)säkra ledningsgruppen

Femte generationens cyberattacker blir allt vanligare men företag och organisationer ligger efter både i skydd och att få ledningsgruppen att engagera sig. Om det inte sker riskerar många sin digitala resa. Det menar Åsa Edner och Fredrik Johansson på Check Point. 

– Den digitala utvecklingen sker genom ny teknik och nya innovationerna och för varje ny innovation öppnas det nya dörrar för cyberattacker. På Check Point arbetar vi mycket med att förstå de här nya hotbilderna, eftersom det viktiga är att innovationstakten ska kunna fortsätta, samtidigt som de är säkrade, säger Åsa Edner, Sverigechef Check Point, under eventet CPX Sweden.

Vad efterfrågar kunder?

– Lösningar som kan förhindra hoten och inte bara upptäcka dem i efterhand. Kunderna vill ha säkerhet som hjälper dem att vara proaktiva, säger Fredrik Johansson, Check Point Sverige.

Ser du några trender?

– Cyberattacker är idag mer storskaliga och snabbrörliga än någonsin tidigare. De flesta verksamheter fokuserar idag på nätverk och klientplattformar när det gäller it-säkerhet. Baserat på dagens hotbild måste fler verksamheter börjar investera i it-säkerhet som sträcker sig över samtliga attackytor för att kunna upptäcka hot som sker på många plattformar samtidigt, säger Fredrik Johansson.

I Sverige har vi många verksamheter som sitter med ett stort tekniskt arv.

– Vi pratar mycket om den femte generationens cyberattacker, det vill säga attacker som slår mot flera attackytor samtidigt. Nätverket, mobiltelefonen, molnet, klienterna, och IoT-plattformarna. Det är mer storskaliga och snabbrörliga attacker än vad det har varit tidigare. Det man kan vara säker på är att attackerna kommer att ske mot den svagaste länken först, säger Åsa Edner.

Hur ställer sig kunderna till dessa investeringar?

– Jag skulle vilja påstå att många fortfarande är avvaktande till att bredda säkerheten till mobila enheter, molnet och IoT-enheter. I Sverige har vi många verksamheter som dessutom sitter med ett stort tekniskt arv. Man är beroende av den gamla infrastrukturen och vågar inte kliva på tredje, fjärde, eller femte generationens säkerhetsskydd för att utmana sin egen infrastruktur. Här måste vi se ett trendbrott och att fler och fler vågar ta klivet eftersom man annars riskerar sin digitala resa framåt, säger Åsa Edner.

– Mycket av beslutsfattande ligger dessutom lokalt. Nätverksfolket ansvarar för nätverkssäkerheten och klientfolket ansvarar för klientsäkerheten. Men säkerhet måste lyftas upp en nivå och ligga över alla plattformar och det går inte att alla fattar sina egna beslut.

– Fler och fler verksamheter satsar på molnet idag och det är förvånande många som fortfarande tror att när man har fattat det beslutet så är man skyddad. Och det är en utopi, så är det verkligen inte. Det är också så att besluten ofta ligger hos teknikerna och det är först det senaste året som vi ser att it-säkerhet börjar bli en ledningsfråga, i Sverige såväl som övriga delar i Europa. Men vi är fortfarande inte där.

– CISO:n krigar fortfarande för att få gehör för sina frågor och det måste vi arbeta med tillsammans för att lyfta. Vi pratar mycket också om att myndigheter måste börja koordinera frågor kring it-säkerhet på samhällsnivå. Vi måste ta ett samhällsgrepp på dessa frågor, säger Åsa Edner.

Hur ser attackerna ut som styrs av AI?

– Där har vi överlämnat en del av intelligensen till maskinerna. Men de kommer förstås att fatta fel beslut om de matas med desinformation. Därför är det extremt viktigt att ha koll på sin data och hur man föder AI-motorerna, avslutar Fredrik Johansson.

28 maj 2019 Uppdaterad 26 juni 2019 Reporter Elisabeth Nore säkerhet Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

Dhl 960640

Nätfiske med paket

15 jan 2021 säkerhet

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Vatikanen Ai

AI skyddar Vatikanen

16 nov 2020 säkerhet

Vatikanstaten använder AI för att skydda sitt digitaliserade bibliotek med antika artefakter, vilket inkluderar världens äldsta kopia av Bibeln.

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.

Server Kabel Attack

Nya serverhot

7 sep 2020 säkerhet

Servrar, både egna och molnbaserade, attackeras, utnyttjas och hyrs ut på den svarta marknaden. Dessutom bör säkerhetsteam vara extra uppmärksamma efter tecken på utvinning av kryptovaluta. Det menar Trend Micro i en ny rapport.

Ansiktsigenkänning 960640

Grönt för igenkänning

30 jun 2020 säkerhet

Datainspektionen har beslutat att tillåta anonym ansiktsigenkänning. Tanken är att tekniken ska göra det lättare att förstå kundbeteenden i fysisk handel.

Midsommarstång Sverige

Så hackas Sverige

24 jun 2020 säkerhet

De vanliga bedrägeribrotten minskar för första gången på evigheter samtidigt som staters cyberkrigsföring utvidgas och växer. Allt vanligare blir det även med attacker mot personer, inte teknik, vilket gör den basala cyberhygienen än mer viktig. Det menar företrädare från polisen, Statsrådsberedningen och Microsoft under Framtidsarenan.

Lyftkran Mot Gul Molnbakgrund
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Full koll på arbetsmängden

4 jun 2020 säkerhet

Trend Micros Cloud Conformity ger dig full överblick och säker kontroll över koden i dina arbetsmängder. Oavsett i vilket moln de befinner sig och är oberonde av molnleverantör.