Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Den (o)säkra ledningsgruppen

Femte generationens cyberattacker blir allt vanligare men företag och organisationer ligger efter både i skydd och att få ledningsgruppen att engagera sig. Om det inte sker riskerar många sin digitala resa. Det menar Åsa Edner och Fredrik Johansson på Check Point. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 28 maj 2019 säkerhet

– Den digitala utvecklingen sker genom ny teknik och nya innovationerna och för varje ny innovation öppnas det nya dörrar för cyberattacker. På Check Point arbetar vi mycket med att förstå de här nya hotbilderna, eftersom det viktiga är att innovationstakten ska kunna fortsätta, samtidigt som de är säkrade, säger Åsa Edner, Sverigechef Check Point, under eventet CPX Sweden.

Vad efterfrågar kunder?

– Lösningar som kan förhindra hoten och inte bara upptäcka dem i efterhand. Kunderna vill ha säkerhet som hjälper dem att vara proaktiva, säger Fredrik Johansson, Check Point Sverige.

Ser du några trender?

– Cyberattacker är idag mer storskaliga och snabbrörliga än någonsin tidigare. De flesta verksamheter fokuserar idag på nätverk och klientplattformar när det gäller it-säkerhet. Baserat på dagens hotbild måste fler verksamheter börjar investera i it-säkerhet som sträcker sig över samtliga attackytor för att kunna upptäcka hot som sker på många plattformar samtidigt, säger Fredrik Johansson.

I Sverige har vi många verksamheter som sitter med ett stort tekniskt arv.

– Vi pratar mycket om den femte generationens cyberattacker, det vill säga attacker som slår mot flera attackytor samtidigt. Nätverket, mobiltelefonen, molnet, klienterna, och IoT-plattformarna. Det är mer storskaliga och snabbrörliga attacker än vad det har varit tidigare. Det man kan vara säker på är att attackerna kommer att ske mot den svagaste länken först, säger Åsa Edner.

Hur ställer sig kunderna till dessa investeringar?

– Jag skulle vilja påstå att många fortfarande är avvaktande till att bredda säkerheten till mobila enheter, molnet och IoT-enheter. I Sverige har vi många verksamheter som dessutom sitter med ett stort tekniskt arv. Man är beroende av den gamla infrastrukturen och vågar inte kliva på tredje, fjärde, eller femte generationens säkerhetsskydd för att utmana sin egen infrastruktur. Här måste vi se ett trendbrott och att fler och fler vågar ta klivet eftersom man annars riskerar sin digitala resa framåt, säger Åsa Edner.

– Mycket av beslutsfattande ligger dessutom lokalt. Nätverksfolket ansvarar för nätverkssäkerheten och klientfolket ansvarar för klientsäkerheten. Men säkerhet måste lyftas upp en nivå och ligga över alla plattformar och det går inte att alla fattar sina egna beslut.

– Fler och fler verksamheter satsar på molnet idag och det är förvånande många som fortfarande tror att när man har fattat det beslutet så är man skyddad. Och det är en utopi, så är det verkligen inte. Det är också så att besluten ofta ligger hos teknikerna och det är först det senaste året som vi ser att it-säkerhet börjar bli en ledningsfråga, i Sverige såväl som övriga delar i Europa. Men vi är fortfarande inte där.

– CISO:n krigar fortfarande för att få gehör för sina frågor och det måste vi arbeta med tillsammans för att lyfta. Vi pratar mycket också om att myndigheter måste börja koordinera frågor kring it-säkerhet på samhällsnivå. Vi måste ta ett samhällsgrepp på dessa frågor, säger Åsa Edner.

Hur ser attackerna ut som styrs av AI?

– Där har vi överlämnat en del av intelligensen till maskinerna. Men de kommer förstås att fatta fel beslut om de matas med desinformation. Därför är det extremt viktigt att ha koll på sin data och hur man föder AI-motorerna, avslutar Fredrik Johansson.

Rekommenderad läsning

tre fia med knuff-pjäser på tre tärningar.jpg
video

Check Points tre trender

25 jun 2019 säkerhet

Kryptokapning, utnyttjande av säkerhetshål, och en mogen cyberbrottsindustri. Det är de tre stora trenderna inom säkerhet som Orli Gan, Head of Product Management på Check Point, identifierar. För att motverka dessa ständiga hot bör plattformsintegrerade säkerhetslösningar vara A och O, och inte minst måste alla digitala system man använder alltid vara uppdaterade. 

delfin hoppar i havet.jpg
video

Noll fiske med Check Point

19 jun 2019 säkerhet

Redan för tre år sedan var phishing-attacker det största hotet mot företag och organisationer. Idag är de ännu fler och attackerna är alltmer framgångsrika. Men det finns verktyg som kan stoppa phishing i realtid. Det säger Magnus Sköld, Emerging Tech Security Expert, Scandinavia, Check Point.

stockholm från ovan.jpg
video

Så blir IoT säkert

11 jun 2019 säkerhet

Installera och glöm är ofta devisen när det kommer till IoT och som därmed blir ett stort säkerhetshot. För att IoT ska bli säkert krävs det att trafiken handskas med separata verktyg och att datan övervakas. Det menar Peter Sandkuijl, Head of Security Solutions Engineering EMEA på Check Point.

checkpoint-moln.jpg
video

Check Points alla molnskydd

2 jul 2019 säkerhet

Nästan alla företag använder molnet i någon form. Check Points portfölj Cloud Guard skyddar både privata och publika moln vilket ska hjälpa kunder att säkra sin molnresa och digitala transformation. 

klattrare-planerar-nasta-topp.jpg

Säkerhet före nyanställning

2 okt 2018 säkerhet

Svenska företag är positivt inställda till digitaliseringen men oroliga över cyberhoten som utvecklingen för med sig. En tydlig majoritet bedömer att it-säkerhetens utmaningar kommer att öka och företagen anpassar sig på flera sätt till den verkligheten, visar en ny rapport.

två yxor kastade på måltavla i trä.jpg

Hackarnas nya attack

21 apr 2020 säkerhet

Nu stärker cyberkriminella sitt grepp om offren för ransomware. Med hotet om att publicera stulen och känslig information, gör dubbel utpressning en svår situation ännu värre.

Lyftkran Mot Gul Molnbakgrund
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Full koll på arbetsmängden

4 jun 2020 säkerhet

Trend Micros Cloud Conformity ger dig full överblick och säker kontroll över koden i dina arbetsmängder. Oavsett i vilket moln de befinner sig och är oberonde av molnleverantör.

Ansiktsigenkänning 960640

Grönt för igenkänning

30 jun 2020 säkerhet

Datainspektionen har beslutat att tillåta anonym ansiktsigenkänning. Tanken är att tekniken ska göra det lättare att förstå kundbeteenden i fysisk handel.

flygplan flyger på blå himmel.jpg (1)

SKL:s guide till molnet

6 nov 2019 säkerhet

För att lättare kunna fatta rätt beslut om molntjänster har SKL tagit fram en vägledning för kommuner och regioner. Guiden omfattar både säkerhetsmässiga och juridiska avvägningar.