Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

MSB varnar för nätfiske

Nätfiske är den vanligaste orsaken till varför företag och myndigheter tar kontakt med MSB. Här krävs fortsatt utbildning och tvåfaktorsautentisering för att vi ska bli bättre på att skydda oss.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 9 april 2019 säkerhet

– Om du blir utsatt för nätfiske kan effekterna se lite annorlunda ut. De kan exempelvis använda er e-postdomän och vidarebefordra samma phishing-mejl till andra, eller använda de inloggningsuppgifter som de har stulit till att försöka komma åt er it-miljö, och där försöka stjäla information eller lägga in ransomware, säger Karl Selin, it-säkerhetsspecialist, MSB Cert-SE.

Hur arbetar MSB?

– Vi hjälper till vid incidenthantering för myndigheter, regioner, kommuner eller företag, att hantera detta. Vi kan komma med råd och idéer och dessutom använda den information vi får in och varna andra.

Hur ser det ut nu jämfört med ett par år sedan?

– Idag är nätfiske mer välkänt än det var förut och förberedelserna ser bättre ut. Men vi kommer aldrig ifrån att användare klickar på mejlen, tyvärr. Det kommer alltid hända och är i slutändan en utbildningsfråga. Däremot finns det förmildrande omständigheter så att skadan inte blir lika stor när någon har klickat.

Vad ser ni för andra vanliga attacker?

– Det är fortfarande ganska mycket denial of service, DDoS-attacker. De är väldigt svåra att hantera även om vi blir bättre på att medvetandegöra dem och se till att mottagare är förberedda på vad som kan hända.

Hur kan myndigheter och offentlig verksamhet skydda sig?

– Framförallt är tvåfaktorsautentisering det vi rekommenderar, för att komma ifrån att allt hänger på ett lösenord. Det kan göras med säkerhetsdosa eller sms-lösenord.

Är det vanligt?

– Det är svårt att svara på eftersom vi inte har insyn i hur mycket alla myndigheter arbetar. Men det blir mer och mer och vi hoppas att alla kommer att införa det så snart som möjligt.

Rekommenderad läsning

folksamling-pa-gatan.jpg

Nätfiske med SMS

8 mar 2019 säkerhet

Säkerhetshoten mot mobila enheter fortsätter att öka och det syns tydligt i statistiken över bland annat nätfiskeattacker och mobilbaserade kryptokapningar. Utvecklingen visar återigen på den mänskliga faktorns betydelse för hög cybersäkerhet.

riksdagshuset-i-fint-solljus.jpg

Bottarnas val

13 dec 2018 säkerhet

Inför valet fick Sverigedemokraterna starkt stöd på Twitter. Nu har FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, på uppdrag av MSB analyserat såväl diskussionerna om valets genomförande som hur SD:s genomslag har påverkats av bottar.

svensk-soldat.jpg

Bli en cybersoldat

16 jan 2019 säkerhet

Försvarsmakten startar ett pilotprojekt där 30 värnpliktiga ska utbildas till cybersoldater. Samtidigt meddelar Säkerhetspolisen att deras nationella samarbeten ska stärkas, på grund av allt fler cyberattacker mot Sverige. 

boliden960640.jpg

Bolidens skydd mot hot

29 apr 2019 säkerhet

Norsk Hydro blev tidigare i år hackade av ransomwaret Lockergoga. Boliden, som delvis arbetar i samma bransch, skyddar sig genom att utbilda alla anställda, säkerhetsavdelningen är inblandad vid nya investeringar och det finns alltid en plan B.

skyltdocka.jpg

MS stoppar lösen

4 sep 2019 säkerhet

Byte av lösenord ökar inte säkerheten. Istället rekommenderar Microsoft den så kallade Fido-standarden, tvåfaktorsautentisering och att förbjuda alltför enkla lösenord.

rysslandflagga.jpg

Hackade ambassader

2 maj 2019 säkerhet

Flera ambassader runt om i Europa har blivit utsatta för nätfiske och enligt säkerhetsföretaget Check Point är det ryska hackare som ligger bakom.

transportstyrelsen .jpg

Attacker men inga rapporter

10 nov 2017 säkerhet

Trots en myckenhet av ransomware och andra attacker så är det fortfarande få incidenter riktade mot myndigheter som rapporteras till MSB. Hittills i år har det rapporterats in 220 attacker mot totalt 244 myndigheter.

 

polis-sergels-torg_960x640.jpg

Skydda dig mot digitala bedrägerier

12 dec 2016 Säkerhet

Id-kapningar ökar med cirka 15 procent i Sverige per år och alltifrån vd-bedrägerier, phishing och ransomware blir vanligare. Mest dramatiska utvecklingen finns dock kring köp med andra personers kreditkortsuppgifter - som ökar med 50-60 procent.
– Ha ditt kort spärrat mot internetköp och handla på sidor som erbjuder 3D-Secure, tipsar Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationell bedrägericentrum på Polisen.

polis-iot-960640.jpg

Polisen varnar för IoT

26 okt 2018 säkerhet

Enbart i Sverige uppskattas kostnaderna för bedrägerier ligga på 320 miljarder kronor per år och förra året rapporterades det 80 000 CNP-bedrägerier. Stora hot är även phishing och voice-phishing. Samtidigt menar allt fler att IoT kan bli den första digitala mördaren.