Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Internet of humans

Med 50 miljarder uppkopplade saker är det viktigt att vi inte glömmer människorna. Alla måste utrustas med rätt kunskap för att kunna dra sitt strå till säkerhetsstacken. Det menar krominologen och säkerhetsexperten Giuseppe Mastromattei.

– IoH, internet of humans, är ett nytt sätt att tänka. Vi pratar alltför ofta om IoT och IoE, och glömmer ofta bort att tänka på oss människor. När allt kommer omkring drivs ju internet av människor, och människans beteende är viktigt att ta i beaktning när vi ska göra riskbedömningar för de här sakerna, säger Giuseppe Mastromattei, kriminolog och säkerhetsspecialist.

– Vi måste fokusera på människor för att förstå vilka typer av verktyg vi behöver för att skydda vår information. Det är den viktigaste faktorn, den mänskliga brandväggen, och därefter kan vi titta på säkerhetslösningar i själva tekniken.

Hur ska vi jobba med människor?

– Det viktiga är att kommunicera med människor på rätt sätt. Om man har rätt inställning och använder samma språk, och fokuserar på användaren. Mitt tips är att man här ska tänka enligt leanmetoden, där produkten byts ut mot användaren. Fokusera på kunden och börja med att hitta rätt verktyg för honom eller henne och som är lätta att förstå. Då blir det lättare för en användare att följa säkerhetsrutiner och använda rätt teknologi vid rätt tillfälle.

Vi är i samma situation som de som ägde häst var i när bilarna kom till världen.

På vilket sätt kan vi tänka mer säkert?

– Ta till exempel vår användning av sociala medier och alla våra selfies. Ibland kanske vi tar en selfie med en företagsbricka runt halsen med där all möjlig information står om oss. Det skulle kunna vara information som är behjälplig att ha om man vill utföra en attack mot det företaget.

Vilka är de största hoten i framtiden?

– Att vi tappar kontrollen. IoT växer och inom en snar framtid kommer vi att ha uppemot 50 miljarder saker som är uppkopplade runt hela jorden. Det är bra. Jag är inte en person som ogillar ny teknik för ny teknik kan göra både livet och världen bättre. Men vi måste ha kontroll över den, och den stora risken är att vi glömmer bort vad som händer utöver vår egen personliga kontakt med en dator till exempel.

Vad är säkerhet som innovation?

– Att titta på hur världen förändras och ta inspiration från det. Google har som motto att innovation kommer överallt. Alla tillfällen är bra för att inspireras och byta idéer med alla, från akademiker till leverantörer. Att vara lyhörd är en av nycklarna.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är trygg. Vi är i samma situation som de som ägde häst var i när bilarna kom till världen. Vi fick bilar, och de har fungerat bra, och jag är övertygad om att ny teknik kommer att bistå oss väl och ge oss en bättre värld. Rädd blir jag om vi tappar kontrollen.

17 april 2019 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

dorrlås-iot-kth.jpg

KTH hackar dörrlås

3 apr 2020 säkerhet

Flera uppkopplade lås har stora svagheter och går lätt att hacka. Det blev resultatet när KTH testade säkerheten hos olika leverantörer

boras-centrum.jpg
video

Så säkrar Boråsregionen

18 sep 2019 säkerhet

För Boråsregionen är en stor del av arbetet en balansgång mellan kreativitet och säkerhet. Det gäller att skapa en bra kultur bland medarbetare och få alla att förstå vad som gäller för molntjänster, GDPR och inte minst, vad som är lagligt.

man balanserar på övergiven bro ute i naturen.jpg

Mot en säkrare kommun

11 sep 2019 säkerhet

För att uppnå en stabil it-säkerhet måste leverantörer bli bättre på att samarbeta. Det menar it-säkerhetsansvarig Hans Petersson i Järfälla kommun.

stockholm från ovan.jpg
video

Så blir IoT säkert

11 jun 2019 säkerhet

Installera och glöm är ofta devisen när det kommer till IoT och som därmed blir ett stort säkerhetshot. För att IoT ska bli säkert krävs det att trafiken handskas med separata verktyg och att datan övervakas. Det menar Peter Sandkuijl, Head of Security Solutions Engineering EMEA på Check Point.

boliden960640.jpg

Bolidens skydd mot hot

29 apr 2019 säkerhet

Norsk Hydro blev tidigare i år hackade av ransomwaret Lockergoga. Boliden, som delvis arbetar i samma bransch, skyddar sig genom att utbilda alla anställda, säkerhetsavdelningen är inblandad vid nya investeringar och det finns alltid en plan B.

Matrjosjkadockor på rad.jpg
video

Ferguson om framtidens hot

24 apr 2019 säkerhet

Nätfisket ökar och vd-mejl riktas till allt fler personer i organisationen. I en framtid med 5G och en kraftig ökning av IoT behöver gamla skydd kompletteras för skydd mot till exempel fillösa attacker. 

 

en röd bil kör ut från en parkering på en parkeringsplats med andra bilar.jpg
video

Easyparks säkra lösning

18 apr 2019 säkerhet

Easypark har över 7 miljoner användare i totalt 1 000 städer. Med så mycket information om enskilda personer krävs det att säkerhet är en självklar del i all utveckling. En stor hjälp i det arbetet är ramverken ISO och NIST.

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på. 

industri-iot.jpg

IoT hotar industrin

17 jan 2019 säkerhet

Det finns allvarliga säkerhetshål och sårbarheter i radiostyrda fjärrkontroller inom bland annat tillverknings- och gruvindustrin. Det visar en ny rapport från Trend Micro.