Stöd för delaktighet

rock-mormor-i-starka-farger.jpg

För att digital teknik ska göra det möjligt att självständigt kunna ta del av information, få tillgång till olika former av samhällsservice och delta fullt ut i samhället krävs en medvetenhet om digitaliseringens utmaningar. Det visar Myndigheten för delaktighet, MFD:s, rapport Från digital teknik till digitalisering.

I rapporten redovisar MFD regeringsuppdraget att stödja kommunerna i att använda digital teknik för att främja individens rättigheter och möjlighet till ökad delaktighet, självständighet och självbestämmande.

– MFD:s rapport ger exempel på hur digital teknik kan underlätta för många människor, men också skapa ett utanförskap när samhället alltmer bygger på digitala lösningar. Hinder som att inte ha tillgång till internet och smarta telefoner och otillgänglighet i webbgränssnitt måste undanröjas, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet.

Digitalt utanförskap

Rapporten framhåller att det finns flera olika orsaker till att personer hamnar i ett digitalt utanförskap. Det kan handla om bristande tillgång till tekniken, exempelvis datorer eller mobiler. Det kan också handla om avsaknad av digital kompetens.

Många grupper saknar stöd och har inte tillräcklig kunskap för att kunna nyttja den digitala teknikens fulla potential. En annan orsak är att de tekniska produkterna och tjänsterna inte är utformade utifrån olika personers behov och förutsättningar. Exempelvis kan nedsatt kognition medföra svårigheter att använda digital teknik.

Hinder som att inte ha tillgång till internet och smarta telefoner och otillgänglighet i webbgränssnitt måste undanröjas.

Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet

Kommunernas ansvar

Att förebygga hinder är också viktigt för kommunerna som inför olika digitala tjänster riktade till medborgarna. Om olika grupper redan befinner sig i ett digitalt utanförskap blir det svårare att införa digitala tjänster i kommuner och regioner.

Det kommer då istället att krävas särlösningar för att tillgodose individernas behov, vilket också påverkar kommunens kostnader. Vikten av att utforma de digitala tjänsterna med utgångspunkt i en mångfald av behov och förutsättningar kan inte nog betonas.

Stöd för biståndsbedömare

För att stödja kommunerna i arbetet med att öka individens integritet och självbestämmande har MFD tagit fram ett metod- och kunskapsstöd som finns tillgängligt på myndighetens webbplats.

Den primära målgruppen för metodstödet är biståndsbedömare i kommunen.

Målen med metodstödet är att:

  • I en behovsbedömningssituation underlätta för kommunen att ta reda på den enskildes önskemål och ge stöd att välja digital låslösning.
  • Illustrera att det finns befintlig digital teknik som kan användas för att ge individen ökad kontroll över sitt privatliv.
  • Öka förutsättningarna för den enskilde att få inflytande i handläggningen av ansökan om insatserna.
  • Möjliggöra för kommunen att genom stödet snabbt kunna ta reda på och dokumentera den enskildes livssituation och önskemål.
  • Ge förslag på digital låslösning som matchar individens vilja, behov och förutsättningar.

Metodstödet består av ett faktastöd, en skattning och ett samtalsstöd. Det ingår också ett avsnitt som visar exempel på digital teknik samt en film som illustrerar risker för digitalt utanförskap och vilka möjligheter det finns att undanröja hinder för detta.

Brett samarbete

MFD har haft regelbundna möten Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Upphandlingsmyndigheten, Post- och telestyrelsen, Digitaliseringsmyndigheten och Sveriges Kommuner och Landsting.

Syftet har varit att lyfta vikten av tillgänglighet och att digitaliseringen är central för att öka individens möjligheter oavsett funktionsförmåga, ålder, kön, könsidentitet eller etnicitet. Lika tillgång har varit en annan viktig fråga att lyfta, där särskilt fokus har legat på att identifiera risker för digitalt utanförskap och på de hinder som finns för att använda internet.

Utifrån den erfarenhet och kunskap som MFD har fått genom de olika uppdragen ser myndigheten att digital teknik på många sätt innebär möjligheter för personer med funktionsnedsättning att bli mer delaktiga i samhället och få ökat självbestämmande.

Källa: Myndigheten för delaktighet

27 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng