Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Dålig koll på källkritik

Fortfarande brister skolorna i undervisning i källkritik, inte minst kring hur algoritmer fungerar. Det visar Internetstiftelsens studie inom området. I Upplands Bro är digital källkritik ett viktigt ämne men också svårt då utvecklingen går snabbt.

– Det finns flera saker som är spännande och intressanta i vår studie som ska sägas bygger på data från 2018 innan läroplansförändringarna trädde i kraft. Bland annat framgår att nästan alla barn i skolan får källkritiksundervisning, men inte speciellt regelbundet. Eleverna uppger att undervisningen i källkritik sker någon gång, säger Kristina Alexanderson, utbildningsansvarig på Internetstiftelsen.

– På högstadiet ser vi att antalet barn som säger sig programmera i skolan minskar tydligt från året innan, trots att man kunde förvänta sig att det skulle öka givet att det skulle komma en ny läroplan.

Vi vet till exempel att intresset ofta dippar hos elever på högstadiet och här kan IKT och digitalisering göra skolan och undervisningen mer intressant.

jesper sjögren , stabschef på utbildningskontoret i Upplands-Bro

Hur ser undervisningen i programmering ut?

– Programmering är en del av det nya som ska implementeras i skolor och förskolor och vi arbetar med att fortbilda våra lärare. Samtidigt är det mycket annat att göra för den nya läroplanen innehåller en hel del. Tidigare har vi börjat tidigare med programmering i förskolan än vad man gjort i skolan, säger Jesper Sjögren, stabschef på utbildningskontoret i Upplands-Bro.

– Nu jobbar vi med den röda tråden, likvärdigheten, i våra förskolor och skolor för att på så sätt förvalta och utveckla den nyfikenheten och kreativitet som gör att barn vill lära sig. Vi vet till exempel att intresset ofta dippar hos elever på högstadiet och här kan IKT och digitalisering göra skolan och undervisningen mer intressant.

– Jag tror att man är mer kreativ i sina tankar i förskolan och på lågstadiet. Sedan händer något som vi behöver anpassa oss till i skolan för att se till att den röda tråden i lärprocessen fortsätter.

Vad säger Internetstiftelsens studie om läget för källkritik och fake news?

– Det är en liten studie som visar hur vindarna blåser men resultaten bekräftas nu när resultaten ser likadana ut i Skolinspektionens mer omfattande studie av källkritiksundervisningen.

– Barn får undervisning i traditionell källkritik och jag använder inte ordet traditionell i någon negativ bemärkelse, det är grunden för att lära sig värdera källor. Men man behöver också förstå hur informationssökning går till i digitala kanaler med svar på frågor om hur Google fungerar, hur algoritmer fungerar och hur de bidrar till att ge användaren ett visst innehåll. Den delen av källkritiksundervisningen är i princip obefintlig.

– En förklaring kan vara att detta tidigare inte var inskrivet i läroplanen som det är nu. En annan förklaring är mediet i sig. Det är skenbart enkelt att hitta information genom att skriva i sökraden men frågan är om det är så enkelt att verkligen hitta relevant information. Den kunskapen som vuxna kanske får med sig genom erfarenhet och utbildning behöver vi också förmedla till barnen. Som lärare behöver man inte kunna allt om sökstrategier, det viktiga är att vara nyfiken och själv kunna ställa frågor. Till exempel hur det här funkar egentligen och om det finns fler sökalternativ?

Hur jobbar Upplands-Bro med källkritik?

– Jag tror att vi behöver göra en jätteinsats för att lära elever förstå just den biten och förutsättningen för det är att vi lär ut detta till våra pedagoger. Vi tar till exempel in föreläsare för lärare som också inspirerar och pratar om sådana här saker. Är det som poppar upp när du skriver något i sökrutan på telefonen anpassat just efter dig i din lilla bubbla?

– Det här är saker vi behöver prata om hela tiden eftersom det förändras hela tiden. Vi har många lärare som inte är förberedda för uppgiften men vi jobbar på det och ser hur många som går väldigt fort framåt och lär sig det här. Men visst är det en utmaning att hänga med när läroplanen är hyfsat ny och vi behöver anpassa oss.

Hur kan Internetstiftelsen hjälpa till?

– Vi kan vara en jätteresurs för digital kompetens i skolan. Vi tog fram utbildningspaketet just med tanke på läroplansförändringarna, och för att det ska vara en låg tröskel för lärare att ta sig an uppgiften så att barnen faktiskt får kunskaperna som de behöver kring det digitala ekosystemet.

Vilka är dina två bästa tips till Sveriges rektorer och pedagoger?

– Var nyfiken och börja ställa frågor om varför det funkar som det gör. Mitt andra tips är Internetstiftelsens digitala lektioner som jag verkligen vill slå ett slag för. Titta på tjänsten, använd den och gör om den som det passar er. Den är helt öppen och fri för vi tror att ni gör den ännu bättre tillsammans med oss, avslutar Kristina Alexanderson.

6 mars 2019 Uppdaterad 8 mars 2019 Reporter elisabeth nore it i skolan Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.