App öppnar it-branschen

kod-960640.jpg

Startupföretaget Imagilabs vill ge unga tjejer möjligheten att forma framtidens teknik. Nu tar Dora Palfi och Beatrice Ionascu kodning in i mobilen. Med deras app kan alla lära sig programmera utan förkunskaper.

Idén till Imagilabs fick Dora Palfi i en kurs på sin masterutbildning på KTH. Tillsammans med några kurskamrater genomförde hon ett deltagande design-projekt med en grupp tjejer i Kista. Första steget var att försöka förstå vad som kan få tjejer att intressera sig för teknik.

– Vi insåg att det är viktigt för dem att kunna uttrycka sig själva med de saker de använder varje dag. De älskar att använda sina telefoner och känner sig mer bekväma med dem än vad de gör med datorer, säger Dora Palfi.

I ett andra steg tog hon fram prototypidéer för prylar och accessoarer som skulle kunna få tjejer att vilja lära sig att koda. Första idén var ett mobilskal, Imagicase, som kan skräddarsys genom att användaren ändrar utseende och färg med hjälp av kodning.

Programmerat med Python

För att vidareutveckla idén började Dora Palfi samarbeta med sin kompis elektroingenjören Beatrice Ionascu, som också är utbildad på KTH.

De bestämde sig för att mobilskalet skulle ha inbäddade små LED-lampor. Sedan utvecklade de en app som kan styra LED-lamporna så att de visar olika färger och mönster. De har använt programmeringsspråket Python, men i appen visas ett visuellt gränssnitt som ger användarna en introduktion till grundläggande programmeringsbegrepp.

– Vill användaren komma vidare och kunna göra mer avancerade saker är nästa steg att lära sig koda med kodredigeraren i det underliggande programmeringsspråket Python, säger Dora Palfi.

Inför Tekla, KTH:s teknikfestival för unga tjejer, tog de fram produkten Imagicube. En liten kub med LED-lysdioder som fungerar tillsammans med appen på samma sätt som mobilskalet gör.

Nu satsar företaget på en utvecklad variant av Imagicube som de kallar Imagicharm och kan bäras som en accessoar, till exempel på en väska eller i en nyckelring.

Källa: KTH

21 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng