Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lindbytvättens levande lakan

lindbytvatten.jpg

Tvättbranschen blir allt mer digital. Manuell in- och uträkning av arbetskläder är borta och nu scannas allt istället. Det ska förhoppningsvis införas även på Lindbytvättens miljoner olika textilier, vilket kan minska företagets miljöpåverkan kraftigt. 

Lindbytvätten

Lindbytvätten erbjuder tvätt och uthyrning av textilier för hotell och restaurang, industri samt vård och omsorg.

Även i tvättbranschen kommer allt mer teknik och data in i verksamheten. När det gäller arbetskläder så kör Lindbytvätten id-märkning genom att scanna alla plagg så fort de kommer in till kontoret. Genom det kan företaget följa hur många tvättar och lagningar kläderna varit med om, och på så sätt få en mer överblickbar livscykel.

– Förut körde vi manuell in- och uträkning på plaggen vilket tog mycket tid plus att man alltid får räkna med den mänskliga faktorn, fel kommer uppstå. När vi nu scannar kläderna istället så har vi alltid full koll på om kläderna är hos kunden, lagringsstationen eller på tvätteriet, säger Rikard Streijffert, vice vd på Lindbytvätten.

Bättre för miljön 

Scanningen vill Lindbytvätten införa även på de miljoner olika textilierna företaget har tillgång till. Detta ska kunna leda till att Lindbytvätten får en 100 procentig koll vad det är för textilier de har - vilka är hos kund, vilka är på lastbilen och vilka är på lagret?

– Som det är nu vet vi aldrig vad vi får tillbaks. Vi kan hyra ut fyra lakan och få tillbaka sju, och nästa gång får vi tillbaka ett. Vi har aldrig riktig koll och får oftare än nödvändigt köpa nytt. Så vi skulle kunna minska vårt svinn och sänka vår miljöpåverkan betänkligt.

Tillvägagångssättet med scanningen ska isåfall ske genom en säkerhetskontroll relativt likt dem som finns på flygplatser. Vagnar med chippade lakan, täcken och påslakan åker igenom kontrollen där antenner fångar upp alla textilier samtidigt.

En stor investering

Problemet i dagsläget är bara hur förändringen ska gå till så smidigt som möjligt rent praktiskt. Nya textilier som köps in kan vara färdigchippade redan från start, men allt som redan finns i cirkulation måste isåfall också märkas in.

– Det är en jätteinvestering både hårdvarumässigt och att märka upp allt. Man måste få varenda textilier sorterat efter rätt storlek, kvalitet och så vidare. Sedan är det egentligen först nu som det finns chip med så hög läsbarhet att scanningen kan ha rätt på 100 procent av allt innehåll i vagnen. Men jag hoppas att vi om några år har fört in detta i verksamheten då de potentiella vinsterna är stora. 

1 februari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Lindbytvätten

Rekommenderad läsning

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Indisk Rupie Med Mathatma Gandi (1)

Kodens förlorare

7 sep 2020 digit

När västvärlden utlokaliserar hanteringen av gamla kodspråk till utvecklingsländer finns det en risk att det skapar ett B-lag inom programmering. Det visar en avhandling från Malmö universitet.

Tecknade Tekniska Prylar I Ett Färggrant Rutnät

75 milj ton avfall

6 jul 2020 digit

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.

Sommar Boda Sand

Bada coronafritt

24 jun 2020 digit

Flera kommuner inför mobilövervakning för att motverka fulla badstränder. En app i mobilen varnar om stranden är halvfull eller full, vilket gör att den badsugne kan välja att åka någon annanstans.

Massa Färgglada Elektronikprylar Mot Vit Bakgrund

Dåliga prylar

11 maj 2020 digit

Närmare åtta av tio produkter lever inte upp till de kemikaliekrav som ställs när företag köper in produkter utanför EU och värst är det med elektronikprodukter. Det visar en undersökning från Kemikalieinspektionen.