Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lindbytvättens levande lakan

Tvättbranschen blir allt mer digital. Manuell in- och uträkning av arbetskläder är borta och nu scannas allt istället. Det ska förhoppningsvis införas även på Lindbytvättens miljoner olika textilier, vilket kan minska företagets miljöpåverkan kraftigt. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Lindbytvätten 1 februari 2019 digit

lindbytvatten.jpg

Lindbytvätten

Lindbytvätten erbjuder tvätt och uthyrning av textilier för hotell och restaurang, industri samt vård och omsorg.

Även i tvättbranschen kommer allt mer teknik och data in i verksamheten. När det gäller arbetskläder så kör Lindbytvätten id-märkning genom att scanna alla plagg så fort de kommer in till kontoret. Genom det kan företaget följa hur många tvättar och lagningar kläderna varit med om, och på så sätt få en mer överblickbar livscykel.

– Förut körde vi manuell in- och uträkning på plaggen vilket tog mycket tid plus att man alltid får räkna med den mänskliga faktorn, fel kommer uppstå. När vi nu scannar kläderna istället så har vi alltid full koll på om kläderna är hos kunden, lagringsstationen eller på tvätteriet, säger Rikard Streijffert, vice vd på Lindbytvätten.

Bättre för miljön 

Scanningen vill Lindbytvätten införa även på de miljoner olika textilierna företaget har tillgång till. Detta ska kunna leda till att Lindbytvätten får en 100 procentig koll vad det är för textilier de har - vilka är hos kund, vilka är på lastbilen och vilka är på lagret?

– Som det är nu vet vi aldrig vad vi får tillbaks. Vi kan hyra ut fyra lakan och få tillbaka sju, och nästa gång får vi tillbaka ett. Vi har aldrig riktig koll och får oftare än nödvändigt köpa nytt. Så vi skulle kunna minska vårt svinn och sänka vår miljöpåverkan betänkligt.

Tillvägagångssättet med scanningen ska isåfall ske genom en säkerhetskontroll relativt likt dem som finns på flygplatser. Vagnar med chippade lakan, täcken och påslakan åker igenom kontrollen där antenner fångar upp alla textilier samtidigt.

En stor investering

Problemet i dagsläget är bara hur förändringen ska gå till så smidigt som möjligt rent praktiskt. Nya textilier som köps in kan vara färdigchippade redan från start, men allt som redan finns i cirkulation måste isåfall också märkas in.

– Det är en jätteinvestering både hårdvarumässigt och att märka upp allt. Man måste få varenda textilier sorterat efter rätt storlek, kvalitet och så vidare. Sedan är det egentligen först nu som det finns chip med så hög läsbarhet att scanningen kan ha rätt på 100 procent av allt innehåll i vagnen. Men jag hoppas att vi om några år har fört in detta i verksamheten då de potentiella vinsterna är stora. 

Rekommenderad läsning

pojkar-leker-pa-stranden-med-bilar.jpg

Kalmar allt smartare

7 jun 2018 digit

Kalmar satsar på IoT och det första pilotprojektet är att visa badtemperaturen direkt i mobilen. Men soptunnor som talar om när de behöver tömmas, gatlampor som lyser med fullt sken enbart när någon går förbi och golvbrunnar som konstaterar läckage eller fukt är några andra exempel på hur Kalmar blir en allt smartare kommun.

plast-hav-hp-960640.jpg video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP skapar hållbart Haiti

15 jan 2019 digit

I HP:s printarbete är hållbarhet A och O. Efter naturkatastrofen på Haiti har bolaget fått 600 personer i arbete och samlat in 12 miljoner plastflaskor som annars kunnat hamna i Karibiska havet. Materialet används nu till företagets bläck- och tonerkassetter.

en bitcoin på en hong kong dollar.jpg

Miljardär backar bitcoin

11 jan 2019 digit

Den Hongkong-baserade miljardären Li Ka-shing har investerat i kryptovalutaplattformen Bakkt. Bakkt är ett globalt nätverk som vill öppna upp marknaden för den digitala krypto och -valutahandeln.

katt-kattlada.jpg

Kiss kiss kissemiss

14 jan 2019 digit

Den bekväma lösningen för alla världens kattägare är här. Den smarta kattlådan Lavviebot tar hand om avföringen, efter att katten är klar med sina behov, och meddelar dessutom ägaren hur det har gått. 

personer.jpg

Ursäkta, vem är du?

16 jan 2019 digit

Har du problem med att känna igen och placera några av dina mer flyktiga kollegor? Eller kanske rent utav dina vänner? Du kan vara lugn, snart lanseras MyMe. 

tomater-växt-planta.jpg

Smart odling i köket

18 jan 2019 digit

Den smarta inomhusträdgården är här. Jämfört med traditionellt trädgårdsarbete så sparar Ava Byte upp till 90 procent vatten och hjälper dina växter att växa upp till tre gånger snabbare.

olika valutor uppradade.jpg

Blockkedja för bankjätte

17 jan 2019 digit

2 200 miljarder kronor. Det är värdet på de pengar som den brittiska banken HSBC växlade med hjälp av blockkedjor under 2018 och blir därmed en av de första storbankerna att på allvar pröva tekniken.

hyperflex-960640.jpg
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Säker, smidig och hyperflex

23 jan 2019 digit

Valfrihet att lagra både publikt och privat, vilket många svenska kommuner uppskattar, ger en fördel för Hyperflex. Dessutom finns det ekonomiska vinster. Det menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige. 

uggla960640.jpg

Facebook har koll

7 feb 2019 digit

Samtidigt som Facebook har järnkoll på sina användare, för att rekommendera lämpligt innehåll och annonser, är det fortfarande många som inte känner till konceptet. I en ny undersökning uppger 74 procent att de inte känner till upplägget och 51 procent att de inte känner sig trygga med att det sker.