Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lindbytvättens levande lakan

Tvättbranschen blir allt mer digital. Manuell in- och uträkning av arbetskläder är borta och nu scannas allt istället. Det ska förhoppningsvis införas även på Lindbytvättens miljoner olika textilier, vilket kan minska företagets miljöpåverkan kraftigt. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Lindbytvätten 1 februari 2019 digit

lindbytvatten.jpg

Lindbytvätten

Lindbytvätten erbjuder tvätt och uthyrning av textilier för hotell och restaurang, industri samt vård och omsorg.

Även i tvättbranschen kommer allt mer teknik och data in i verksamheten. När det gäller arbetskläder så kör Lindbytvätten id-märkning genom att scanna alla plagg så fort de kommer in till kontoret. Genom det kan företaget följa hur många tvättar och lagningar kläderna varit med om, och på så sätt få en mer överblickbar livscykel.

– Förut körde vi manuell in- och uträkning på plaggen vilket tog mycket tid plus att man alltid får räkna med den mänskliga faktorn, fel kommer uppstå. När vi nu scannar kläderna istället så har vi alltid full koll på om kläderna är hos kunden, lagringsstationen eller på tvätteriet, säger Rikard Streijffert, vice vd på Lindbytvätten.

Bättre för miljön 

Scanningen vill Lindbytvätten införa även på de miljoner olika textilierna företaget har tillgång till. Detta ska kunna leda till att Lindbytvätten får en 100 procentig koll vad det är för textilier de har - vilka är hos kund, vilka är på lastbilen och vilka är på lagret?

– Som det är nu vet vi aldrig vad vi får tillbaks. Vi kan hyra ut fyra lakan och få tillbaka sju, och nästa gång får vi tillbaka ett. Vi har aldrig riktig koll och får oftare än nödvändigt köpa nytt. Så vi skulle kunna minska vårt svinn och sänka vår miljöpåverkan betänkligt.

Tillvägagångssättet med scanningen ska isåfall ske genom en säkerhetskontroll relativt likt dem som finns på flygplatser. Vagnar med chippade lakan, täcken och påslakan åker igenom kontrollen där antenner fångar upp alla textilier samtidigt.

En stor investering

Problemet i dagsläget är bara hur förändringen ska gå till så smidigt som möjligt rent praktiskt. Nya textilier som köps in kan vara färdigchippade redan från start, men allt som redan finns i cirkulation måste isåfall också märkas in.

– Det är en jätteinvestering både hårdvarumässigt och att märka upp allt. Man måste få varenda textilier sorterat efter rätt storlek, kvalitet och så vidare. Sedan är det egentligen först nu som det finns chip med så hög läsbarhet att scanningen kan ha rätt på 100 procent av allt innehåll i vagnen. Men jag hoppas att vi om några år har fört in detta i verksamheten då de potentiella vinsterna är stora. 

Rekommenderad läsning

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH. 

Hydro66_960x640.jpg

Norrländsk kalluft ger effektiva datacenter

12 aug 2016 digit

Grön el och kallt klimat gör att allt fler väljer att lägga sina datacenter i Norrland. Hydro66 nya designfilosofi använder kalluften för att bygga högeffektiva datacenter.

AdobeStock 960640 skog.jpg

3D-printade trähus ger hållbart byggande

16 aug 2016 ledarskap

På Sliperiet vid Umeå universitet pågår många forsknings- och innovationsprojekt inom olika områden. Ett projekt är +Project där de bland annat arbetar med att ta fram de bästa cellulosabaserade materialen för 3D-print.

foto atervinning.jpg

Internet of återvinning

11 nov 2016 digit

Återvinningen digitaliseras. Svensk Glasåtervinning har fyra nyheter som ska förenkla återvinningen av glas, en av dem är nivåsensorer i containrarna.
 En transponder och en mätare fästs i taket på behållaren, och via ett simkort får vi information om hur fulla de är. Åkerierna kan då planera sina rutter efter det, säger Sven-Olof Dimander, administrativ chef, Svensk Glasåtervinning. 

miljostation_G5Q9058_960x640.jpg

Låt roboten ta hand om ditt avfall

22 nov 2016 digit

Nu tar roboten hand om ditt farliga avfall. Innovationsföretaget Innoware har på uppdrag av Stockholm Vatten tagit fram en ny, automatiserad miljöstation som nu ska provas på flera platser.

Kiruna 960640.jpg

Nya Kiruna blir klimatsmart från start

10 apr 2017 ledarskap

Kiruna ska inom de kommande åren flytta hela sin stadskärna. Med hjälp av digitala verktyg försöker de göra den nya staden så hållbar som möjligt.

ASF 960640.jpg

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

landshövding linköping snip.JPG
video

Östergötland blir Sveriges grönaste län

12 okt 2017 ledarskap

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har satt ett högt mål – hennes län ska bli Sveriges mest hållbara och hållbarast i världen. För att komma dit väver länsstyrelsen in miljöfrågor i det mesta av sin verksamhet.

per-bolund-i-talarstolen.jpg

Kemikalieskatten 10 månader senare

5 feb 2018 digit

Kemikalieskatten på elektronik trädde i kraft 1 april förra året. Under juli till november gav skatten ett extra tillskott till statskassan på 425 miljoner och prognosen för 2018 ligger på drygt två miljarder. Men många anser att skatten är ogenomtänkt och inte fyller sitt syfte. Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund kommenterar branschens kritik.