Lindbytvättens levande lakan

lindbytvatten.jpg

Tvättbranschen blir allt mer digital. Manuell in- och uträkning av arbetskläder är borta och nu scannas allt istället. Det ska förhoppningsvis införas även på Lindbytvättens miljoner olika textilier, vilket kan minska företagets miljöpåverkan kraftigt. 

Lindbytvätten

Lindbytvätten erbjuder tvätt och uthyrning av textilier för hotell och restaurang, industri samt vård och omsorg.

Även i tvättbranschen kommer allt mer teknik och data in i verksamheten. När det gäller arbetskläder så kör Lindbytvätten id-märkning genom att scanna alla plagg så fort de kommer in till kontoret. Genom det kan företaget följa hur många tvättar och lagningar kläderna varit med om, och på så sätt få en mer överblickbar livscykel.

– Förut körde vi manuell in- och uträkning på plaggen vilket tog mycket tid plus att man alltid får räkna med den mänskliga faktorn, fel kommer uppstå. När vi nu scannar kläderna istället så har vi alltid full koll på om kläderna är hos kunden, lagringsstationen eller på tvätteriet, säger Rikard Streijffert, vice vd på Lindbytvätten.

Bättre för miljön 

Scanningen vill Lindbytvätten införa även på de miljoner olika textilierna företaget har tillgång till. Detta ska kunna leda till att Lindbytvätten får en 100 procentig koll vad det är för textilier de har - vilka är hos kund, vilka är på lastbilen och vilka är på lagret?

– Som det är nu vet vi aldrig vad vi får tillbaks. Vi kan hyra ut fyra lakan och få tillbaka sju, och nästa gång får vi tillbaka ett. Vi har aldrig riktig koll och får oftare än nödvändigt köpa nytt. Så vi skulle kunna minska vårt svinn och sänka vår miljöpåverkan betänkligt.

Tillvägagångssättet med scanningen ska isåfall ske genom en säkerhetskontroll relativt likt dem som finns på flygplatser. Vagnar med chippade lakan, täcken och påslakan åker igenom kontrollen där antenner fångar upp alla textilier samtidigt.

En stor investering

Problemet i dagsläget är bara hur förändringen ska gå till så smidigt som möjligt rent praktiskt. Nya textilier som köps in kan vara färdigchippade redan från start, men allt som redan finns i cirkulation måste isåfall också märkas in.

– Det är en jätteinvestering både hårdvarumässigt och att märka upp allt. Man måste få varenda textilier sorterat efter rätt storlek, kvalitet och så vidare. Sedan är det egentligen först nu som det finns chip med så hög läsbarhet att scanningen kan ha rätt på 100 procent av allt innehåll i vagnen. Men jag hoppas att vi om några år har fört in detta i verksamheten då de potentiella vinsterna är stora. 

1 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Lindbytvätten

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng