Snabb diagnos av alzheimer

glad tant med vrglasögon.jpg

På Cambridge University testar man att diagnosticera Alzheimers sjukdom med hjälp av VR. De första resultaten är mycket positiva.

Att diagnosticera psykiska och neurologiska sjukdomar kan vara svårt. Enligt WHO går mellan 35 och 85 procent av diverse hälsoförhållanden oupptäckta och odiagnostiserade, beroende på var i världen du befinner dig. Och för att kunna behandla exempelvis alzheimers måste ju sjukdomen självklart först upptäckas.

Nu testar forskare VR som ett diagnosverktyg. Tekniken kan skapa övertygande realistiska simuleringar som kan provocera fram symptom. Det kan också göras konsekvent, vilket möjligen kan få diagnoser mer objektiva.

Under 2018 sponsrade engelska Alzheimers Society ett treårigt projekt som använder virtual reality för att försöka upptäcka tidiga tecken på sjukdomen.

Deltagarna fick navigera sig genom en L-formad bana i en virtuell miljö som från början var kartlagd av koner, för att sedan försöka gå tillbaka till utgångspunkten men då utan någon hjälp.

VR-testet leds av Dennis Chan på Cambridge university som menar att VR-testet visade sig ge mer exakta resultat vilket därmed gör det lättare att upptäcka milda alzheimer-relaterade funktionsnedsättningar än traditionella kognitiva tester. Han tror att VR-redskap kan få en allt större roll vid att sätta diagnoser framöver, i takt med att tekniken blir allt billigare och lättare att använda.

Källa: Wired

23 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng