Blockkedjor mot kobolt

konfliktmineraler.jpg

IBM, Ford och ett antal fler aktörer har skapat en pilot där man använder blockkedjor för att att få till ett ansvarsfullt handlande av kobolt.

– Genom att samarbeta med andra ledande industrier är vår avsikt att använda toppmodern teknik för att säkerställa att material som produceras för våra fordon hjälper oss att möta vårt åtagande att skydda mänskliga rättigheter och miljö, säger Lisa Drake, vice president, global purchasing and powertrain operations, Ford.

Målet med projektet är att spåra och validera mineraler och andra material för fordons- och elektronikindustrin. Initialt ska arbetet fokusera på att få till ett ansvarsfullt handlande av kobolt.

Efterfrågan på kobolt är alltjämt växande i och med dess användning i litiumjonbatterier. Dessa batterier används bland annat i bärbara datorer, mobiltelefoner och elbilar. Till år 2026 förväntas efterfrågan att åttadubblas, enligt en rapport från Morgan Stanley. Uppemot två tredjedelar av all koboltproduktion sker i Kongo.

Den nya piloten med blockkedjor ska nu försäkra att materialet i hela leveranskedjan är ansvarsfullt producerad och bearbetad. Alla delar av kedjan finns med i arbetet. Det börjar i Kongo där Huayou producerar kobolten, som sedan skickas till LG Chem i Sydkorea, och därefter vidare till Ford i USA.

Genom blockkedjetekniken ska hela produktionen och resan spåras och göras omöjlig att korrumpera, för att på så sätt få till en hållbar och transparent leverans.

Arbetet byggs på IBM Blockchain Platform och drivs av Linux Hyperledger Fabric. Piloten förväntas vara färdig i mitten av 2019.

Källa: IBM

22 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng