AI större än internet

smartphone-internet.jpg

Hela 70 procent av världens chefer anser att den tekniska utvecklingen är det största hotet mot deras verksamhet. Samtidigt menar 62 procent att AI kommer att ha en högre påverkan på världen än internet. Det visar PwC:s årliga undersökning som presenteras i samband med toppmötet i Davos.

PwC släpper för 22:a året i rad sin rapport CEO Survey i samband med World Economic Forum i Davos. I den har cirka 1 400 vd:ar från närmare 100 länder fått återge sina tankar på det egna bolagets och världens utveckling inom ett antal olika områden.

Ett område som berördes var den tekniska utvecklingen. Hälften av de tillfrågade cheferna menar att detta har förändrat den egna branschen mest under de senaste fem åren. Dock är det även så att 70 procent ser den tekniska utvecklingen som det största hotet mot tillväxten hos det egna företaget. Vd:arna ser cyberhot som det femte största orosmolnet.

AI en förvandlare

85 procent spår att AI kommer att reformera näringslivet de kommande fem åren och 80 procent tror att AI är bra för samhället. En inte riktigt lika hög andel, men likväl 62 procent, tror att AI kommer att påverka världen i en högre grad än vad internet har gjort.

I Sverige är tron på det egna företaget större än tron på den globala tillväxten. 20 procent tror att den globala tillväxten kommer att förbättras, medan 70 procent spår att det egna företagets intäkter kommer att öka under året.

Källa: PwC

29 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng