Patienter utvecklar vården

aldre-kvinna-960640.jpg

Patienter och vårdpersonal är tillsammans bäst på att utveckla innovativa lösningar inom hälso- och sjukvård. Det är bakgrunden till ett forskningsprojekt vid Karlstad universitet där grupperna ska kommunicera via en digital plattform. 

Forskare vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet ska tillsammans med Landstinget i Värmland och CGI undersöka hur patienter och vårdpersonal kan utveckla innovationsidéer inom hälso- och sjukvård via en digital plattform.

– Tidigare forskning visar att de bästa innovationerna oftast kommer från användarna själva. Därför är det viktigt att involvera och fokusera på användarna, i detta fall patienter och vårdpersonal, vid utveckling av nya vårdtjänster för att säkerställa att resultatet stödjer deras specifika behov, säger Jessica Westman postdoktor i psykologi vid CTF.

Projektet Innovationsledning och organisering - forskning för ökad innovationsförmåga är en fortsättning på ett tidigare arbete vid Centrum för tjänsteforskning som gick ut på att involvera patienterna i vården. Nu är skillnaden att man skapar ett digitalt rum för just detta.  

– Vi ska undersöka effekterna av att använda en digital plattform i stället för fysiska möten vid innovationsgrupparbete. Vi kommer bland annat att digitalisera en metod för att involvera patienter i vården och jämföra hur arbetet mellan det fysiska och digitala rummet skiljer sig åt. Vilka blir effekterna och hur påverkas användarna? Ett digitalt format är inte bara kostnads- och tidseffektivt, utan underlättar också för patienter och vårdpersonal, som av olika skäl har svårt att ta sig till fysiska mötesplatser, säger Jessica Westman.

Projektet pågår under två år och finansieras av Vinnova.

4 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng