EU gör Google bättre

eiffeltornet-med-fyrverkerier.jpg

Efter ett beslut i EU kan företag som använder digitala plattformar se fram mot större transparens och ett jämnare styrkeförhållande när de köper tjänster av Airbnb och Facebook. 

När EU-ländernas ministrar för konkurrensfrågor mötte i Bryssel 29 november fattade de beslut om bättre villkor för företag som använder digitala plattformar.

– Allmänna plattformar som Google, Facebook, Blocket, Airbnb med flera är jättebra för konsumenterna, men de företag som använder plattformarna är helt prisgivna åt dem. Samtidigt kan man inte reglera så mycket att plattformarna inte utvecklas, för alla gillar att använda dem, säger EU- och handelsminister Ann Linde efter mötet.

Vi säger heller inte vilka krav som gäller, plattformarna får välja krav själva så länge de är tydliga med dem.

ann linde, EU- och handelsminister

– Därför har vi kommit till ett kompromissförslag som ger företagen som använder plattformarna en bättre situation, till exempel ska man veta vilka allmänna villkor som gäller och få bättre tid på sig så att man inte kan bli utkastad till dem på 24 timmar. Samtidigt behöver plattformarna inte avslöja sina hemliga algoritmer. Vi säger heller inte vilka krav som gäller, plattformarna får välja krav själva så länge de är tydliga med dem. På så sätt blir det mer rättvisa gentemot företagen som vill använda plattformarna.

Bakgrunden till beslutet är det förslag till förordning som presenterades av EU-kommissionen i april 2018, med målet att främja rättvisa villkor och transparens av onlinebaserade förmedlingstjänster.

Källa: Regeringskansliet

5 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng