Bottarnas val

riksdagshuset-i-fint-solljus.jpg

Inför valet fick Sverigedemokraterna starkt stöd på Twitter. Nu har FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, på uppdrag av MSB analyserat såväl diskussionerna om valets genomförande som hur SD:s genomslag har påverkats av bottar.

– Det är viktigt att försöka minska konspirationsteorier och ryktesspridning inför kommande val. I de digitala miljöerna som vi studerat finns det en hel del oklarheter kring vissa delar av valets genomförande som kan bidra till teorier om valfusk, säger Lisa Kaati, forskare på FOI, i ett pressmeddelande.

I studien om bottar analyseras alla konton som twittrat om valet mellan 5 mars och den 30 september. Om ett konto är automatiserat eller inte avgörs med hjälp av maskininlärning, där datorn tränats på en mängd kända automatiserade konton för att lära sig känna igen ett automatiserat beteende.

Effekterna studeras

Studien har undersökt tre typar av bottar: De som styrs automatiskt av en mjukvara, de som kan hanteras av någon som är anställd för att sprida propaganda, eller av en privatperson som i stor omfattning kopierar eller retweetar innehåll.

Det spelar ingen roll om kontot är en maskin, en anställd eller en människa med gott om tid, effekterna är desamma och det är effekterna som studeras.

– Automatiserade konton kan användas för att försöka påverka människor genom att man får en förvrängd bild av att ämnen diskuteras betydligt mer än vad de faktiskt gör, säger Johan Fernquist, forskare på FOI.

Stöd för SD

Forskarna noterade att antalet bottar som diskuterade valet mer än fördubblades från juli till augusti. Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige var de partier som fick starkast stöd på Twitter enligt studien, både av genuina och av automatiserade konton. Det visades sig också att det är vanligare att ett automatiserat konto uttrycker stöd för Sverigedemokraterna jämfört med vad de genuina kontona gör.

I den andra rapporten har fokus varit på att studera de diskussioner som handlar om valets genomförande. Ett av syftena är att identifiera eventuella missförstånd och bristande kunskap om valprocessen. Resultaten kan sedan användas av berörda myndigheter för att förtydliga delar av valprocessen i framtida val.

 

13 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng