Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så blir Karlstad smartare

Blommor som vet när de behöver vatten och råttfällor som säger till när de behöver bytas ut är några exempel på hur Karlstad blir smartare. Att alla verksamheter drar åt samma håll är en förutsättning i det arbetet. Det menar Pia Nyquist, marknadschef på Karlstads El- och Stadsnät.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Karlstad kommun 2 november 2018 digit

– Karlstad El- och Stadsnät har som uppdrag att bygga infrastrukturen som möjliggör den digitala utvecklingen, säger Pia Nyquist, marknadschef på Karlstad El- och Stadsnät.

Hur gör ni det?

– Den digitala utvecklingen är ju framförallt inte en teknisk utveckling utan det handlar om vilka behov det finns som man ska tillfredsställa. Därför har vi ett samverkansperspektiv vilket för oss innebär att vi samarbetar mycket med förvaltningar och andra bolag.

Har du några exempel?

– I somras hade vi ett projekt tillsammans med Teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad. De ställer ut de fina blommorna vi har i staden och som ska se till att de sköts genom bevattning bland annat. Men i somras satte vi ut sensorer i blomkrukorna så att vi kunde sitta på kontoret och se vilka som behövde vatten, vilket gjorde att de som arbetade bara behövde vattna de blommor som verkligen behövde vattnas.

Hur kom den idéen?

– Vi har en person som arbetar just med digitalisering och som delar tid mellan oss och som drivit det här projektet, och det var kul för det blev ett bra utfall.

Vilka utmaningar har ni?

– Alla brinner för detta och det finns väldigt många goda idéer, så en utmaning handlar ju om att bestämma sig för vad man ska satsa på och få med alla så att man inte bygger småprojekt var och en för sig.

Vad tittar ni på framöver?

– Vi har skapat någonting som vi kallar för Smarta Karlstad som vi ser som en plattform och där vi försöker få med de olika verksamheterna. Det får vara grogrund för olika projekt som vi testar. Om man tittar på vår del, har vi gått från att tidigare arbeta mycket med att lägga ut fiber till villor och företag, till att istället vara med och koppla upp hela samhället. Det är inte bara blomkrukor, utan vi har även råttfällor som säger till när de har slagit igen och lyktstolpar som tänds och släcks när det är folk i samhället, exempelvis. Det här kommer bara att växa eftersom alla drar åt samma håll och det finns ett stort sug. Och vi inom kommunen ser att detta är viktigt.  

Rekommenderad läsning

snip inge hansson.JPG
video

En digitalisering i förändring

12 okt 2016 digit

Digitalisering går mer och mer mot automatisering - vilket innebär att väldigt många branscher kommer behöva se om sina affärsmodeller framöver, tror Inge Hansson, konsult i förändringsledningen på Xmentor.

paper factory.jpg
video

Nordic Paper tar hjälp av robot

26 sep 2017 digit

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

 

karlstad2WEBB.jpg
video

Karlstad kommun ställer krav

26 sep 2017 ledarskap

Ett framgångsrikt digitaliseringsarbete ställer krav på hela organisationen. I Karlstad kommun får samtliga ledningsgrupper arbeta med vad det konkret innebär för dem.

smart hem 960640.jpg
video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

ljungdalen bergs kommun.jpg
video

Stora utmaningar i glesbygd

21 nov 2017 ledarskap

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

havre-i-vackert-ljus.jpg
video

Oatly växer med Cloud First

18 okt 2018 digit

25 år efter starten har Oatlys havrebaserade drycker och glass blivit en världssuccé. Nu är it-avdelningens stora utmaning att utveckla plattformar som stödjer en internationell organisation och samtidigt planera för IoT och big data.

stor fest med massor av rosa balonger i barcelona.jpg
video

Ny köpkraft till Nyköping

18 okt 2018 Tim Leffler

Föreningen Nysam vill locka fler människor att uppleva Nyköping och i det arbetet är de digitala kanalerna oumbärliga. De menar Kristin Spaarf, projektledare på Nysam. 

skugga på av man i trappen till en kuslig källare.jpg
video

Så tömdes Gagnef på it

7 nov 2018 digit

För att minska stressen att ständigt ha koll på den senaste tekniken har Gagnef kommun flyttat all sin it-drift till ett externt datacenter i Umeå. Det innebär också mer tid för kommunens tekniker att löpande stötta verksamheten.

 

Vasteras.jpg
video

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.