Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så blir Karlstad smartare

Blommor som vet när de behöver vatten och råttfällor som säger till när de behöver bytas ut är några exempel på hur Karlstad blir smartare. Att alla verksamheter drar åt samma håll är en förutsättning i det arbetet. Det menar Pia Nyquist, marknadschef på Karlstads El- och Stadsnät.

– Karlstad El- och Stadsnät har som uppdrag att bygga infrastrukturen som möjliggör den digitala utvecklingen, säger Pia Nyquist, marknadschef på Karlstad El- och Stadsnät.

Hur gör ni det?

– Den digitala utvecklingen är ju framförallt inte en teknisk utveckling utan det handlar om vilka behov det finns som man ska tillfredsställa. Därför har vi ett samverkansperspektiv vilket för oss innebär att vi samarbetar mycket med förvaltningar och andra bolag.

Har du några exempel?

– I somras hade vi ett projekt tillsammans med Teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad. De ställer ut de fina blommorna vi har i staden och som ska se till att de sköts genom bevattning bland annat. Men i somras satte vi ut sensorer i blomkrukorna så att vi kunde sitta på kontoret och se vilka som behövde vatten, vilket gjorde att de som arbetade bara behövde vattna de blommor som verkligen behövde vattnas.

Hur kom den idéen?

– Vi har en person som arbetar just med digitalisering och som delar tid mellan oss och som drivit det här projektet, och det var kul för det blev ett bra utfall.

Vilka utmaningar har ni?

– Alla brinner för detta och det finns väldigt många goda idéer, så en utmaning handlar ju om att bestämma sig för vad man ska satsa på och få med alla så att man inte bygger småprojekt var och en för sig.

Vad tittar ni på framöver?

– Vi har skapat någonting som vi kallar för Smarta Karlstad som vi ser som en plattform och där vi försöker få med de olika verksamheterna. Det får vara grogrund för olika projekt som vi testar. Om man tittar på vår del, har vi gått från att tidigare arbeta mycket med att lägga ut fiber till villor och företag, till att istället vara med och koppla upp hela samhället. Det är inte bara blomkrukor, utan vi har även råttfällor som säger till när de har slagit igen och lyktstolpar som tänds och släcks när det är folk i samhället, exempelvis. Det här kommer bara att växa eftersom alla drar åt samma håll och det finns ett stort sug. Och vi inom kommunen ser att detta är viktigt.  

2 november 2018 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Karlstad kommun

Rekommenderad läsning

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Omsorg Infrarött

Infrarött hjälper äldre

3 nov 2020 digit

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus.