Så blir Karlstad smartare

Blommor som vet när de behöver vatten och råttfällor som säger till när de behöver bytas ut är några exempel på hur Karlstad blir smartare. Att alla verksamheter drar åt samma håll är en förutsättning i det arbetet. Det menar Pia Nyquist, marknadschef på Karlstads El- och Stadsnät.

– Karlstad El- och Stadsnät har som uppdrag att bygga infrastrukturen som möjliggör den digitala utvecklingen, säger Pia Nyquist, marknadschef på Karlstad El- och Stadsnät.

Hur gör ni det?

– Den digitala utvecklingen är ju framförallt inte en teknisk utveckling utan det handlar om vilka behov det finns som man ska tillfredsställa. Därför har vi ett samverkansperspektiv vilket för oss innebär att vi samarbetar mycket med förvaltningar och andra bolag.

Har du några exempel?

– I somras hade vi ett projekt tillsammans med Teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad. De ställer ut de fina blommorna vi har i staden och som ska se till att de sköts genom bevattning bland annat. Men i somras satte vi ut sensorer i blomkrukorna så att vi kunde sitta på kontoret och se vilka som behövde vatten, vilket gjorde att de som arbetade bara behövde vattna de blommor som verkligen behövde vattnas.

Hur kom den idéen?

– Vi har en person som arbetar just med digitalisering och som delar tid mellan oss och som drivit det här projektet, och det var kul för det blev ett bra utfall.

Vilka utmaningar har ni?

– Alla brinner för detta och det finns väldigt många goda idéer, så en utmaning handlar ju om att bestämma sig för vad man ska satsa på och få med alla så att man inte bygger småprojekt var och en för sig.

Vad tittar ni på framöver?

– Vi har skapat någonting som vi kallar för Smarta Karlstad som vi ser som en plattform och där vi försöker få med de olika verksamheterna. Det får vara grogrund för olika projekt som vi testar. Om man tittar på vår del, har vi gått från att tidigare arbeta mycket med att lägga ut fiber till villor och företag, till att istället vara med och koppla upp hela samhället. Det är inte bara blomkrukor, utan vi har även råttfällor som säger till när de har slagit igen och lyktstolpar som tänds och släcks när det är folk i samhället, exempelvis. Det här kommer bara att växa eftersom alla drar åt samma håll och det finns ett stort sug. Och vi inom kommunen ser att detta är viktigt.  

2 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, Karlstad kommun

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng