Forskning för säkrare moln
Företag använder sig ofta av molntjänster för att analysera stora mängder data, vilket kan innebära att den personliga integriteten och kontrollen över datan minskar. Nu startar ett innovationsprojekt, med bland annat Karlstads universitet och Eurecom, som ska försöka lösa problemet.
– Genom att lägga till brus till datan eller använda kryptografiska system som gör att plattformen inte får direkt tillgång till uppgifterna så blir datan omöjlig att tolka för någon annan än uppgiftsägarna. Snart kommer till exempel sjukhus att kunna analysera patientuppgifter i molntjänsten, något som nu är problematiskt på grund av patientdatalagen och dataskyddsförordningen, säger Simone Fischer-Hübner, projektledare och professor i datavetenskap vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.
Det nya europeiska innovationsprojektet, Platform for Privacy preserving data Analytics, förkortat Papaya, ska försöka skapa en ny plattform för dataanalys på ett sätt som värnar personlig integritet. Att detta blir möjligt är för att plattformen inte har direkt tillgång till informationen som ska analyseras. Detta ska leda till en ny typ av molntjänst som ger tillgång till en säker analys av känslig data, exempelvis person- och patientuppgifter.
Bra för telefonoperatörer
Detta möjliggör också att man ska kunna se översiktligt i stora datamängder utan att kunna spåra individer. Inom exempelvis turismnäring samt stads- och trafikplanering anses det kunna bli användbart.
– Det kan till exempel handla om hur människor rör sig mellan städer. Var stannar folk för att äta och övernatta när de tar bilen från Luleå till Stockholm? Telefonoperatörer kan idag se hur individer rör sig i detalj eftersom tekniken funkar så. Men lagen är strikt så de får inte göra vad de vill med informationen. Förhoppningen är att starka inbyggda skydd vid analys ska göra det möjligt för telefonoperatörerna att analysera rörelser generellt, för att exempelvis kartlägga trender i rörelsemönster i samhället. Information som de sedan skulle kunna sälja, säger Simone Fischer-Hübner.
Projektet ligger på tre år och har en budget på 2,9 miljoner euro. Karlstads universitet får en halv miljon euro, närmare fem miljoner kronor. Deras roll ligger i att ta fram krav kring GDPR och användbarhet, samt ta fram verktyg som ska förklara hur registrerade medborgares uppgifter analyseras säkert och integritetsvänligt.
Utöver Karlstads universitet är även franska forskningscentret Eurecom inblandat tillsammans med IBM, Atos, Orange Labs och MediaClinics.
Läs mer om ämnet: