Collector Bank trivs i Azure

bank i en gammal cowboy-stad.jpg

Collector Bank ser sig som ett it-bolag med banklicens. På banken jobbar medarbetare agilt i Azure och man räknar med att snart ha all sin verksamhet i molnet. Det innebär att kod kan skapas och testas på några minuter och att tjänster snabbare kan erbjudas till kunder.

– Man kan se Collector bank som ett snabbfotat it-bolag som råkar ha banklicens, snarare än en traditionell bank. Vi skapar kod för tjänster som rör sparkonton, låneansökningar,  behandlingar av lån och utbetalningar av dessa, för att nämna några områden, säger Mats Iremark, tidigare Enterprise Architect på Collector Bank.

Collector Bank har funnits sen år 1999 och har idag drygt 500 anställda, med kontor i Stockholm, Oslo och Helsingfors, och med huvudkontor i Göteborg. Företaget fokuserar i huvudsak på tre områden: banklån, e-handelsbetalningar, och factoring. Men själva kodandet inom företaget skiljer sig inte nämnvärt från andra it-bolag, som exempelvis Spotify, menar Mats Iremark.

Azure naturligt val

När Collector Bank för fyra år sedan började planera att flytta sitt arbete upp till molnet föll valet ganska snabbt på Microsoft Azure.

– Dels kodade vi redan på Microsoft .NET-plattform, dels var mycket annat av vår mjukvara från Microsoft och ju fler sådana produkter man har desto bättre flyt och fler synergieffekter får man, säger Mats Iremark.

– Det har varit en ganska lång resa, eftersom vi var tidigt ute och var tvungna att lära oss själva ganska mycket. Från början var det ganska få som var vana att arbete i Azure men det har förändrats.

Hur arbetar ni i Azure?

– Vi testar nya idéer dagligen och då kan man inte vara rädd att köra in i återvändsgränder emellanåt. Tvärtom så ökar kunskapen för varje gång en idé inte håller. Det är ett betydligt effektivare sätt att arbeta på, och vi sparar både tid och frustration. Och allt går att göra direkt i Azure på några minuter, istället för att man som förr var tvungen att beställa tid på servrar som skulle orka köra ens nya programvaror, vilket kunde ta dagar. Nu blir det mindre tid för planering, och mer för att testa och genomföra.

Hur väger man planering mot genomförande?

– Det är förstås en svår balans, där det ofta är magkänslan som styr. Men en tumregel är väl att ju snabbare det ska vara klart desto bättre att börja pröva sig fram. Det är ju nämligen så att vissa verktyg för att underlätta arbetet i Azure kan Microsoft själva att komma att ta fram, och då är det onödigt om vi också gör det. Och det är ju återigen en fråga om magkänsla, blandat med erfarenhet och omvärldsbevakning. Det man ska akta sig för är att planera för länge, och försöka bygga verktyg som kan ta flera år att bli klar med.

8 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng