Busstur i ur och skur

gacha-bus1.jpg

Det japanska företaget Muji har tillsammans med Sensible 4, ett finskt företag som utvecklar system för självkörande fordon, skapat en robotbuss som kan köra i alla väder.

– Vi utvecklar dessa fordon så att de kan bli en del av den dagliga transportservicekedjan. Självkörande fordon kan inte bli vanliga innan det är försäkrat att de kan fungera i alla klimat, säger Harri Santamala, vd på Sensible 4.

Bussen som heter Gacha kommer att ha premiär på Helsingfors gator i mars 2019, och ska därefter provköra passagerare som en del av den vanliga trafiken i tre finska städer. Den första flottan av fler Gacha-bussar förväntas rullas ut 2020.

Lappland en USP 

Vädret spelar en stor roll i utvecklingen av autonoma fordon eftersom det måste garanteras att alla kan köra i olika väderförhållanden, innan de kan användas kommersiellt. Det vanligaste är dock att självkörande bussar och dylikt testas under varma väderförhållanden, inte i kraftigt regn, snö eller dimma. Sensible 4 har istället genomfört sina tester i Lappland, vilket ska ge företaget en unik fördel jämfört med andra företag och teknologier.

Helsingfors ligger ofta långt upp på listor när Europas mest innovativa städer rankas. Staden har investerat friskt i öppen digital teknik för att utveckla smarta stadsfunktioner och de siktar på att skapa de mest effektiva transporttjänsterna i världen.

– Samarbetet mellan Sensible 4 och Muji visar på Helsingfors rykte som en internationellt attraktiv testmiljö. Här samlas intressanta startups och företag specialiserade för att hitta de bästa sätten att introducera autonoma fordon till staden och därigenom förbättra vardagslivet för de boende, säger Marja-Liisa Niinikoski, vd för Helsinki Business Hub.

22 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Sensible 4

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng