Utan robotar ingen välfärd

barnbarn och morfar el farfar kramas på en bänk i naturen.jpg

För att vi ska klara av framtidens utmaningar inom välfärdssektorn krävs det att betydligt fler arbetsuppgifter automatiseras. Det menar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– När vi tittar på de demografiska prognoserna kommer det inte finnas tillräckligt med människor att anställa framöver. Därför är det viktigt att vi hittar andra sätt att lösa välfärdsuppdragen på. Där kommer den digitala tekniken in. Mycket tyder på att det går att både höja kvaliteten och sänka kostnaderna med nya smarta lösningar, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Hälften av alla jobb

Så mycket som hälften av alla yrken på en global nivå kan komma att automatiseras inom bara några decennier, enligt forskningsrapporter som SKL har undersökt.

Redan idag finns exempel på kommuner som går i bräschen när det handlar om att automatisera monotona arbetsuppgifter. Det välkända exemplet Trelleborg där RPA-teknik tar hand om tre fjärdedelar av alla ansökningar om ekonomiskt bistånd, så att personalen kan ägna sig åt mer kvalitativa och förebyggande åtgärder.

I Helsingborg talar man om ATA, Automatisera Tråkiga Arbetsuppgifter, och kommunen har identifierat 37 arbetsuppgifter, som skulle kunna automatiseras, inom vård- och omsorgssektorn

– I svenska kommuner, landsting och regioner är det sannolikt arbetsuppgifter inom områden som administration, ekonomi, service, och teknik, som kommer att påverkas i störst utsträckning. Inom områden som utbildning, vård och omsorg är potentialen lägre, men ändå betydande, säger Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL.

Nytt regelverk

 En av utmaningarna inför en stundande verklighet med mer automatisering är att se till så att regelverken uppdateras. Ett sådant exempel är att det idag är möjligt för statliga verksamheter att automatisera beslutsfattande, men så är inte fallet för kommuner.

– På kort sikt handlar det om att identifiera enkla regelstyrda uppgifter och att automatisera det som är möjligt och som skapar nytta. Det finns mängder av sådana uppgifter i våra verksamheter.

– Vi behöver också utforska hur artificiell intelligens, stora datamängder och uppkopplade saker kan bidra till välfärden. Med dessa tekniker kommer vi på sikt inte bara kunna automatisera befintliga processer. Vi kommer att kunna lösa våra uppdrag på helt nya sätt, säger Jenny Birkestad, chef för avdelningen för digitalisering på SKL.

Källa: SKL

10 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng