Så säkras Industri 4.0

tung-lankar-i-industri-4.jpg

Datatrafikshanteringen växer lavinartat med självkörande bilar, smart videoövervakning och automatiserade fabriker. Med Mobile Edge Clouds fördelas resurser för nästa generations applikationer mer effektivt och till lägre kostnad. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Den snabba utvecklingen av högpresterande och kostnadseffektiva uppkopplade enheter och utvecklingen av 5G-nätverk har gett en tidigare aldrig skådad tillväxt i datatrafik. Till exempel har Toyota och Hitachi förutspått att mängden data genererat av självkörande bilar kommer att vara flera petabyte om dagen. På motsvarande sätt kommer Industri 4.0 att revolutionera tillverkningsindustrin, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Lägre driftkostnader

Dessa nya typer av autonoma applikationer kommer att kräva mycket hög bandbredd, låg latens och minimalt med jitter, variation i prestanda. Dagens centraliserade och avlägset belägna datacenter klarar inte av att leverera prestandan som dessa applikationer kräver.

Mobile Edge Clouds, MECs, är en infrastruktur med stora centraliserade datacenter kombinerat med utspridd beräkningskapacitet sammankopplade med 5G-nätverk.

I sitt avhandlingsarbete definierar Amardeep Metha modeller och algoritmer såväl som simuleringsverktyg och programvaruramverk för att hantera utmaningarna med resursallokering i en heterogen MEC-miljö bestående av mobila enheter, utspridda beräkningsnoder och centraliserade datacenter.

– Med de metoder jag tagit fram kan en telekomoperatör optimera installationen av en MEC-infrastruktur och spara upp till 67 procent av driftkostnaderna för bandbreddskrävande applikationer, säger Amardeep Metha, forskare vid institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Forskningen har utförts vid institutionen för datavetenskap vid Umeå Universitet i samarbete med forskare vid Lunds universitet och Ericsson Research.

25 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng